DİL VE KÜLTÜRÜN BENZERLİKLERİ VE FARKLILIKLARI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Dil ve Kültür Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Dil, Kültür ve Kültürlerarası Şoklar’ konulu konferans düzenlendi. KMÜ Yabancı Diller Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Faruk Türk’ün konuşmacı olarak yer aldığı konferansa öğrencilerin ilgisi de yoğun oldu.

Dr. Öğr. Üyesi Türk, konuşmasına konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladı ve konuşmasının devamında İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki farklı dilde sunum yaptı.

"Dil; düşünce ve algıları da şekillendirir"

Dr. Öğr. Üyesi Türk,  dil ve kültürün tanımı, fonksiyonları ve farklılıkları üzerine değerlendirmelerde bulunarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dil, kullanılan ve anlaşılan kelimeleri doğru telaffuz etmektir, konuşmayı sistematik anlamlara getirmektir. Dile kültürel anlamda bakarsak dil sadece kendi mantığı ve kurallarla açıklanan değil, sosyal yaşamı da ele alan bir araçtır. Dil bir yol haritasıdır, dil sadece deneyimleri değil, düşünce ve algıları şekillendirmeye de yardımcı olur. Geleneksel olarak dil, koddan fazlasıdır; sosyal yaşamı anlamak ve yorum getirmektir.”

"Dil ve kültür bir paranın yazı ve turası gibidir"

Kültürün tanımı ve özelliklerine de değinen Dr. Öğr. Üyesi Türk şunları söyledi: “Kültür; dil, din, çocuk büyütme metotları, tıbbi tedavi, yiyecek, halk sanatları, espriler, adet, giyim biçimi gibi her şeyi kapsar. Dil kültürün bir öğesidir. Dünyayı kategorize etmemizi sağlayan bir araçtır; kültür bir yaşama biçimidir. Bir grup insanı birbirine bağlayan bir tutkal gibidir. Kısacası kültür insanların ürettikleri ve yaptıklarıdır. Dil ve kültür bir paranın yazı ve turası gibidir. Dil ve kültür arasında her zaman etkileşim vardır. Dil, bir kültürün pasif yönü değildir, aksine sürdürülmesine yardımcı olur. Kültür sadece uluslararası farklılıklarda göze çarpmaz, ulus içinde farklı topluluklarda da yaşanabilir.”

Konferans, farklı kültürlerin tanışma şekillerinin öğrenciler üzerinde uygulanmasının ardından sona erdi.