PROFESYONEL TURİST REHBERİ MAYDA ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gastronomi ve Aşçılık Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Turizm ve İletişim’ konulu konferans düzenlendi.

Profesyonel Turist Rehberi İbrahim Mayda’nın konuşmacı olduğu konferansa üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“İnsanların imrendiği hayatı siz mesleğinizle yaşayabilirsiniz”

Mesleğe komi olarak başladığını söyleyen Mayda, eğitimi ve meslekî hayatı ile ilgili öğrencilere tecrübelerini aktardı. Üniversitedeki hocalarının kendisine çok yardımcı olduğuna dikkat çeken Mayda şunları söyledi: “Hocalarım benim ufkumun açılmasını sağladı. Okul döneminde yurtdışı deneyimim bana çok büyük bir tecrübe kazandırdı. Turizm şu an ülkemizin bir numaralı sektörüdür. Turizmin değerini bilin ve bu bölümün ehemmiyetinin farkında olun. İnsanların hayalini kurduğu bir mesleğin sahibi olacaksınız. İyi bir aşçı ve iyi bir rehber kendini geliştirdiği sürece dünyayı gezme imkânı buluyor. İnsanların yapmayı isteyip de yapamadığı şeyleri siz mesleğinizin gereği yapabileceksiniz.”

“Çıraklığını yapmadığınız işin ustalığını yapamazsınız”

Öğrencilere mezun olduktan sonra karşılaşacakları riskler ve imkânlar hakkında anlatımlarda bulunan Mayda tavsiyelerini şöyle sıraladı: “Yalnızca derslere girip evinize gidiyorsanız çok büyük bir kayıp içindesiniz. Muhakkak alanınızla ilgili sektörde yer almalı ve çalışmalısınız. Çıraklığını yapmadığınız işin ustalığını asla yapamazsınız. Kişisel gelişim, eğitim ve meslekî beceri hepsi sizler için çok önemli. Amacınızı belirleyin ve o yönde çalışma yapın. Kendinize idol birilerini seçin ve onun yaptıklarını siz de hedefleyin. İletişim becerilerinizi geliştirin fakat bu meslekte çalışmayı daha ön plana alın. Mesleğin bir ucundan yakalayarak çalışmaya başlayın. Parayı ön planda tutarak mesleğe atılırsanız yanılırsınız. Parayı düşünmeyip kariyerinize odaklanırsanız para zamanla gelir.”

Konferans, öğrencilerin sorularının cevaplandırılması ve plaket takdiminin ardından sona erdi.