KMÜ’DE BOLOGNA SÜRECİNE YÖNELİK TOPLANTILAR DEVAM EDİYOR

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 60       03.04.2012

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Bologna sürecine yönelik bilgilendirme toplantılarına devam ediliyor. Öğrenci odaklı eğitim sistemini merkez alan Bologna süreciyle ilgili bilgi vermek üzere Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda YÖK Bologna Uzmanı olan Prof. Dr. Tuğba Yelken bir sunum gerçekleştirdi.

Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda 2 Nisan Pazartesi günü yapılan toplantıya KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, rektör yardımcıları Prof. Dr. Kemal Esengün ve Prof. Dr. Mehmet Karataş ile çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.

Prof. Dr. Tuğba Yelken sunumunda 47 ülkenin yer aldığı Bologna sistemi hakkında bilgi verdi. Türkiye olarak tüm üniversitelerin Erasmus kapsamında öğrenci hareketliliği ve yaşam boyu öğrenme alanlarında eksikliklerinin olduğunu söyledi.  Yelken, KMÜ’nün Bologna sürecinde yaşadığı gelişmeleri değerlendirerek “Yeni bir üniversite olmasına rağmen KMÜ’nün 2-3 yıldır Bologna sürecine ilişkin çalışmalar yapması takdire değerdir. KMÜ’de yılsonuna kadar 10 öğretim elemanının Erasmus hareketliliği kapsamında yer alacak olması önemli bir başarıdır.”dedi. Yelken konuşmasında, Erasmus hareketliliğinde başarının anahtarının yurt dışı anlaşma sayılarının artırılmasına bağlı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Tuğba Yelken Bologna sisteminde program hazırlama sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları da şöyle açıkladı: “ Öğrenciler mezun olacakları alanla sınırlı kalmamalılar. Yan dal, çift ana dal veya sertifika programlarıyla desteklenmeliler.”

Sunumunda öğrenci iş yüküne dayanan AKTS’nin (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) önemine vurgu yapan Yelken, önümüzdeki yıldan itibaren 6111 sayılı kanun uyarınca üniversitelerde ulusal kredi sistemi yerine AKTS’ye geçileceğini açıkladı. Prof. Dr. Tuğba Yelken müfredatta yer alan derslerin içerikleriyle ilgili örnekler vererek “Derslerin içerikleri bitişik olmalı ancak binişik olmamalı.” diye konuştu.

Her üniversitenin kendine özgü farklılıkları doğrultusunda farkındalık yaratması gerektiğini söyleyerek sunumunu sonlandıran Prof. Dr. Tuğba Yelken katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı. Toplantı sonunda KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen tarafından Prof. Dr. Tuğba Yelken’e plaket takdim edildi.