YUNUS’UN GÖNLÜ ÇALAB’IN TAHTI PROGRAMININ KONUĞU MEVLÜT AKGÜN OLDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlüğü tarafından “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı" kapsamında düzenlenen Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı adlı programın bu haftaki konuğu Karaman Eski Milletvekili Av. Mevlüt Akgün oldu.

KMÜ Yunus Emre ve Türkçe Yılı Koordinatörü Muhammet Ali Orak'ın yönlendiriciliğinde Aktekke Meydanı'nda gerçekleştirilen program aynı zamanda üniversitenin resmi Youtube ve Facebook hesaplarından da canlı olarak yayınlandı.

“Karaman; kökleri burada olan, dalları Avrupa’ya kadar uzanan ulu bir çınar gibidir”

Sözlerine üniversitenin kuruluş aşaması ve mevcut durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak başlayan Karaman Eski Milletvekili Av. Mevlüt Akgün, KMÜ’nün Karaman için bir şans olduğunu belirterek Karaman’a ve Türkçeye olan hassasiyetinden dolayı üniversiteyi takdir ettiğini söyledi.

Karaman’ı tarif ederken yalnızca bugünkü sınırları ile değil, geçmişe uzanan tarihi yönü ile değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Karaman Eski Milletvekili Av. Mevlüt Akgün, “Bu topraklar 10 bin yıldır yerleşim yeri olmuş ve Anadolu’da köklü bir çınar olarak bugünlere ulaşmıştır. Karaman, Türk-İslam tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisidir. Türkçeyi devlet dili ilan eden Karamanoğlu Mehmet Bey’in, Hz. Mevlana’nın sevgisi ve hoşgörüsünün, Yunus Emre’nin ikliminin yoğrulduğu, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün izlerini taşıyan ve Kazım Karabekir Paşa’nın, Piri Reis’in yetiştirildiği topraklardır. Karaman, zengin tarihi ile kökleri burada olan fakat dalları ve gölgesi Avrupa’ya kadar uzanan ulu bir çınar gibidir.” dedi.

“Yunus Emre, insanlığın ortak mirasıdır”

Av. Mevlüt Akgün, Yunus Emre ile ilgili de değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi: “Yunus Emre, insanlığın ortak mirasıdır. Özellikle günümüzde tüm dünya bir medeniyet krizi yaşıyor. Her şeyi tüketen, her şeyi pazarlayan vahşi bir kapitalizm çağındayız. Özellikle böyle bir çağda tüm insanlığın Yunus Emre’nin felsefesine ihtiyacı olduğunu düşünmekteyim. Onun o dönemde vermiş olduğu mesajlar aslında günümüze kadar uzanan, günümüzü de kapsayan evrensel mesajlardır. Onun şiirlerinde kullandığı Türkçe bugün bile hepimizin anlayacağı Türkçedir. Onun felsefesini benimsemek, Türkçemize sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur. Dilini koruyamayan milletler tarihten silinip gitmişlerdir. Dilini koruyan milletler ise varlığını her daim sürdürmüşlerdir. Dilimizin kıymetini bilmeli ve dilimizi düzgün kullanmalıyız. Türkçe bizim milli kimliğimizdir.”

“Karaman, tarihi birikiminin sorumlulukları ile yaşayan bir şehir”

Karaman Eski Milletvekili Akgün, Karaman’ın tarihi eserleri ile sosyal, kültürel ve ekonomik yapısına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Karaman Kalesi, Hatuniye Medresesi, pek çok Selçuklu ve Karamanoğlu eseri ile Karaman tarihe ışık tutan bir özelliğe sahip. Ülkemiz ekonomisindeki yeri ile Karaman yine ülkemizin gözde illeri arasında yer alıyor. Karaman aynı zamanda coğrafi konumu bakımından pek çok ili ve bölgeyi birbirine bağlayan bir konuma sahip. Karaman’da insanları zengin bir kültürel miras karşılıyor. Karaman zengin coğrafyası ve tarihi birikiminin getirdiği sorumluluklarla bugün bu şehirde bu değerleri aynı şekilde yaşatmaya devam ediyor.”

Tasavvuf musikisinden eserlerin de icra edildiği program, izleyicilerden gelen soruların cevaplandırılması ve genel değerlendirmelerin ardından sona erdi.