KMÜ TERCİH DÖNEMİNDE DE ÖĞRENCİLERİN YANINDA

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Yunus'un Gönlü Çalab'ın Tahtı programında öğrencilerle buluştu.

Üniversitenin resmi Youtube ve Facebook hesaplarından canlı olarak yayınlanan programa Rektör Namık Ak’ın yanı sıra Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde görevli dekan ve müdürler de katıldı.

Rektör Namık Ak sözlerine, "Ciğerlerimiz yandı; 125 noktada ve 25 ilçede olmak üzere ülkemizin pek çok noktasında yangınlar devam ediyor. Ben de ilk defa böylesi büyük bir yangına şahit oluyorum. Yaşanan bu felaketten dolayı hayatını kaybeden hemşerilerimize ve vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ise başsağlığı diliyorum. Yaralanan ve hala yangınla mücadele eden kardeşlerimize ise sağlık diliyorum." diyerek başladı.

"Üniversitemizle ilgili ayrıntılı bilgi aday.kmu.edu.tr/ adresinden edinilebilir"

Rektör Namık konuşmasının devamında 05-13 Ağustos 2021 tarihlerinin üniversite adayları için tercih dönemi olduğunu belirterek, "Tercihte bulunacak öğrenciler, üniversitemizle ilgili ayrıntılı bilgiyi ana sayfamızdaki Aday KMÜ bağlantısından yani aday.kmu.edu.tr/ adresinden edinebilirler. Yine tercihte bulunacak adaylar Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve tüm Türkiye’deki üniversitelerin istatistiklerine YÖK ATLAS’tan erişebilirler. Bunun için öğrenciler yokatlas.yok.gov.tr/ adresini muhakkak ziyaret etsinler. Burada tüm üniversitelerin bütün bölüm ve programlarının yıl yıl YKS ile hangi sıradan hangi puanla öğrenci aldığını, ülke genelinde tercih edilme istatistiklerini, yerleşenlerin tercih eğilimlerini, yerleşen son kişinin profilini vs onlarca bilgiyi rahatlıkla öğrenebilirler." dedi.

"KMÜ; Yunus Emre’nin, Piri Reis’in, Kazım Karabekir Paşa’nın vatanında, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ata yurdundadır"

Rektör Namık Ak, KMÜ'nün akademik ve bilimsel alt yapısı hakkında öğrencileri aydınlatarak, "Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Karaman’da; Yunus Emre’nin, Piri Reis’in, Kazım Karabekir Paşa’nın vatanında, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ata yurdundadır. Mevlana Celaleddin Rumi’nin annesi Mü’mine Hatun ve ağabeyi Muhammed Celaleddin’in metfun olduğu ildedir. Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277’de yayımladığı ünlü dil fermanı nedeniyle Karaman, Türkçemizin Başşehri unvanıyla anılmaktadır. Aynı zamanda gıda, tarım, enerji alanında da ülkemizin öne çıkan illerindendir. Karaman, ülkemizde işsizliğin en az olduğu illerdendir. Barınma ve ulaşım sorununun bulunmadığı, güvenli ve öğrenciler için ekonomik şehirlerimizden birisidir." şeklinde konuştu.

Rektör Namık Ak, KMÜ'nün yıllara göre öğrenci ve mezun sayıları ile illere göre öğrenci sayıları hakkında açıklamalarda bulunarak öğrencilerin en çok merak ettiği barınma ve ulaşım konusunda da öğrencileri bilgilendirdi.

Rektör Namık Ak, "Mevcut Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı kız ve erkek öğrenci yurtları barınma talebinin tamamına yakınını karşılamaktadır. İl merkezinde Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait: Nefise Sultan, Hatuniye, Karaman kız yurtlarında toplam 3.934 kız, Karamanoğlu Mehmet Bey ve Piri Reis erkek öğrenci yurtlarında ise toplam 2.034 erkek öğrenci barınmaktadır. Ermenek ilçesinde meslek yüksekokulu öğrencilerimiz yine Kredi ve Yurtlar Kurumunca işletilen 400 kız ve 270 erkek öğrenci kapasiteli yurtlarda, Kazım Karabekir ilçesinde de 290 kız ve 240 erkek öğrenci kapasiteli yurtlarda konaklamaktadır." dedi.

"Karaman, coğrafi konumu itibariyle ülkemizin birçok iliyle bağlantısı olan yolların geçtiği yerdir"

Konuşmasının devamında ulaşım konusuna da değinen Rektör Namık Ak şunları söyledi: "Ulaşım açısından Karaman, coğrafi konumu itibariyle ülkemizin birçok iliyle bağlantısı olan yolların geçtiği yerdir. Günün her saatinde Karaman-Konya arasında karşılıklı otobüs seferlerinin yanı sıra Ankara-İstanbul, Mersin-Adana, Niğde-Aksaray güzergâhlarına da düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Ayrıca Karaman-Ereğli-Adana güzergahından Toros Ekspresi treniyle ulaşım vardır. Karaman-Konya-İstanbul ve Karaman-Konya-Ankara güzergâhlarından da Yüksek Hızlı Trenle ulaşım çok yakın bir zamanda mümkün olacaktır. Üniversitemiz yerleşkesi, otogara 6 kilometre ve şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta olup otogardan ve tren istasyonundan yerleşkeye tek araçla ulaşılabilmektedir. Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları yerleşke çevresinde bulunduğundan birçok öğrenci üniversiteye yürüyerek gelmektedir.”

"KMÜ mezunlarının kamuda işe yerleşme oranı Türkiye ortalamasıyla aynı: yüzde 38.7"

KMÜ'den mezun olan öğrencilerin istihdam konusuna değinen Rektör Namık Ak, "Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin açıkladığı verilere göre Türkiye’de üniversite mezunlarının; ilk 6 ay içerisinde bir işe yerleşme oranları yüzde 51.5, 6-12 ay arası bir işe yerleşme oranları yüzde 13.2, 12 ay ve daha fazla sürede bir işe yerleşme oranları yüzde 32. Yine Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin verilerine göre üniversite mezunlarının kamuda işe yerleşme oranları ise yüzde 38.7 olarak belirlenmiştir. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi mezunlarının kamuda işe yerleşme oranları Türkiye ortalamasıyla aynı yani yüzde 38.7; bu oranla üniversitemiz Türkiye’deki üniversiteler arasında 68’inci sırada bulunuyor. Bu da henüz genç bir üniversite olarak oldukça iyi bir istatistik. Öğrencilere verdiğimiz eğitimin niteliğini de gösteriyor." şeklinde konuştu.

KMÜ hakkında merak edilen genel konulara değinen Rektör Namık Ak programın devamında KMÜ bünyesinde bulunan fakülteler, yüksekokullar ve meslek yüksekokulları ile ilgili ayrıntılı bilgiler aktardı.

Koordinatör Muhammet Ali Orak’ın hazırlayıp sunduğu programda Rektör Namık Ak'ın yanı sıra fakülte ve yüksekokulların yetkili isimleri bünyelerindeki bölüm ve programlar hakkında açıklamalarda bulundular. Tıp Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun Odabaş, Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Doğan Ilgaz Kaya, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şahin, Mühendislik Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Nermin Şarlak, Kamil Özdağ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Yılmaz, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akgül, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ertekin, Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Recep Soslu, Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Aliye Çınar Köysüren, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Alaattin Uca ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tuba Akar fakülteleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler aktardılar.

Programın devamında yüksekokullar ve meslek yüksekokulları hakkında ise Rektör Namık Ak'ın verdiği bilgilere ek olarak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Mercan, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Zafer Ceylan, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Prof. Dr. Oktay Talaz, Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Prof. Dr. Murat Yıldız, Sosyal Bilimler MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erol Yüksel, Ermenek MYO ile Uysal ve Hasan Kalan Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Öğr. Gör. Yusuf Alparslan Argun ve Kâzımkarabekir MYO Müdür V. ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mevlüt Bayrakçı izleyenleri bilgilendirdiler.

Programın son bölümünde öğrencilerin merak ettiği yüz yüze eğitim ve aşı gibi birçok konuya da değinen Rektör Namık Ak sözlerini şöyle noktaladı: "Gençlerimizi seviyoruz ve yüz yüze eğitimin başlamasını onlar kadar bizler de heyecan içerisinde bekliyoruz. Bizim Yunus'un vatanı, Türkçenin başkenti olan memleketimize Türkiye'nin her yerinden öğrencilerimizi bekliyoruz. Biz öğrencilerimize bütün bildiklerimizi ve deneyimlerimizi aktarmaya hazırız. Anne-baba ve evlat gibi onlarla KMÜ'de buluşmayı temenni ediyor, kendilerine şimdiden başarılar diliyorum."