KMÜ'DEN DEPRESYON TANISI VE TEDAVİSİNE BÜYÜK DESTEK

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Habibe Durmaz Sağır, depresyon tanısı ve tedavisi için geliştirdiği projeyle TÜBİTAK'tan destek almaya hak kazandı.

Konya Teknik Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve İzmir Biomedicine and Genome Center'ın proje ekibinde yer aldığı ve yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Habibe Durmaz Sağır'ın yaptığı TÜBİTAK 3501 'Metamateryal Tabanlı Bir Plazmonik Biyo-Sensör Sistemi İle Depresyon Tespit ve Takibi' başlıklı projesi kabul edildi.

İlk defa depresyonun semptomdan bağımsız olarak tespit edilmesini amaçlayan proje hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Sağır, "Psikolog veya psikiyatrist ofislerinde depresyon tanısı ağırlıklı anket bazlı yapıldığı için hastanın depresyon tanısı yalnızca verdiği yanıtlara bağlı kalıyor ve tam olarak teşhis ve tedavi yapılamıyor. Proje kapsamında geliştireceğimiz biyosensör platformu ile bir tek anket bazlı tarama ve teşhis değil, aynı zamanda kişiden alınacak tükürük numunesi ile teşhis konulabilecek. Ayrıca proje ile ilaç tedavisi alan hastaların tedavi sürecinin takip edilmesi de amaçlanmaktadır. Gerçekleştirilecek olan biyosensör cihazını uzun süreli kullanıma uygun ve taşınabilir bir test cihazı olarak tasarlamayı planlıyoruz." dedi.