KMÜ’DE BİLİM, SANAT VE MESLEK OLARAK HEMŞİRELİK ANLATILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 97       14.05.2012

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Yüksekokulu, 12-18 Mayıs hemşirelik haftası nedeniyle “Bir Bilim, Sanat ve Meslek Olarak Hemşirelik” konulu konferans düzenledi.

KMÜ Yunus Emre Konferans Salonunda 14 Mayıs Pazartesi günü saat 13.30’da gerçekleştirilen konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, üniversitenin idari ve akademik personeli ile öğrenciler katıldı.

Konferans, İstiklal Marşımızın okunması ve saygı duruşunun ardından Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin’in açılış konuşmasıyla başladı. Şahin konuşmasında, hemşirelik mesleğinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyleyerek, ilk insandan bugüne hemşirelik mesleğinin işlevini yükselen bir çizgide sürdürdüğünü belirtti.

Konferans kapsamında geçmişten günümüze hemşireliğin tarihsel gelişiminin anlatıldığı slayt gösterisi yapıldı. KMÜ Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat  “Bir Bilim, Sanat ve Meslek Olarak Hemşirelik” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Canbulat sunumunda, temeli insan ve insana hizmete dayanan hemşirelik mesleğinin bilim, sanat ve meslek çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat, hemşireliğin özünde insanın bulunmasından dolayı sanat kavramı içinde önemli bir yer edindiğini bildirdi. Hemşirelik mesleğinin temelinin paylaşmak, dokunmak, hissetmek, gülmek ve ağlamak gibi duygulardan oluştuğunu belirten Canbulat “Hemşirelik sanatın en eskisi, bilimin en yenisidir.” dedi. Hemşirelik uygulamalarına rehberlik eden en önemli aracın bilgi olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat, 2000’li yıllarda düşünen, yetkin, azimli, kendine güvenen bir hemşirelik profili oluştuğunu sözlerine ekledi.

Canbulat, sunumunu  “Son yıllarda hemşirelik yasasının güncellenmesi meslekleşme açısından çok önemlidir. Hemşireliği meslek olarak seçecek olanlara tek tavsiyemiz mesleklerini sevmeleridir.” diyerek sonlandırdı. Konferans, düzenlenen kokteyl ve ardından Sağlık Yüksekokulu müzik grubunun müzik dinletisiyle sona erdi.