KMÜ’DE VAKIFLARIN TOPLUMDAKİ YERİ VE ÖNEMİ KONFERANSI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 100    15.05.2012

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Ekonomi ve Yönetim Topluluğunun davetlisi olarak Karaman’a gelen Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel, “Vakıfların Toplumdaki Yeri ve Önemi” konulu bir konferans verdi.

KMÜ Yunus Emre Konferans Salonunda 15 Mayıs Salı günü saat 14.00’te gerçekleştirilen konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, KMÜ Yaptırma ve Yaşatma Vakfı Başkanı Ömer Nazım Boynukalın, Anadolu Basın Birliği Başkanı Ali Ünlüer ile üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Konferansta KMÜ Yaptırma ve Yaşatma Vakfı Başkanı Ömer Nazım Boynukalın bir açılış konuşması yaparak, vakıflar haftası nedeniyle bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 1986’dan beri hizmet veren vakıflarının çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür eden Boynukalın, vakıfların toplumsal bütünleşmenin anahtarı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel’in sunumundan önce Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve vakıfların tarihçesinin anlatıldığı bir sinevizyon gösterisi yapıldı.

Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel yaptığı konuşmada vakıfları “aşk, muhabbet ve yardımlaşma ve mülkün paylaşılması” olarak tanımladı. Vakıfların temelinde dini duyguların ve hassasiyetin bulunduğuna dikkati çeken Yüksel,” Ecdadımız Allah’ın yanında mükâfata ulaşmak, insana faydalı olmak ve öldükten sonra yaşamak için vakıf eserleri yaptırmışlardır.” diye konuştu.

Tarihsel süreçte vakıfların kuruluş şekilleri ve idareleri hakkında bilgiler veren Yüksel, Osmanlı İmparatorluğunun sayıları 10 bini bulan vakıf eserleri sayesinde adeta bir ‘vakıflar medeniyeti’ haline geldiğini söyledi. Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel Türk-İslam tarihi boyunca akla gelebilecek her alanda vakıf eserlerinin inşa edilerek topluma hizmet götürüldüğünü dile getirdi.

Toplumda devlet-millet kaynaşmasının en güzel örneğinin vakıflar olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel “Günümüzde bizlere düşen en önemli görev vakıf sistemini yaşatmak ve vakıf insanı olabilmeyi başarmaktır.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yöneltilen soruların cevaplandırılmasıyla devam eden konferansın sonunda katkılarından dolayı Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel’e KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen tarafından plaket takdim edildi.