'DÜNYA PARAMEDİK GÜNÜ' ETKİNLİĞİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMY) ile Sağlık Odaklı Spor ve Faaliyet Öğrenci Topluluğu tarafından 'Dünya Paramedik Günü' etkinliği düzenlendi.

22 Aralık Dünya Paramedik Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe KMÜ Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Odabaş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şahin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Murat Yıldız, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Oktay Talaz, İl Sağlık Müdürü Dr. Adnan Kurşun, üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program açış konuşmaları ile devam etti.

"Paramedikler sağlık hizmetinin vazgeçilmez bir parçasıdır"

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Murat Yıldız, "Acil sağlık hizmetlerinin sunumunda gece, gündüz, kar, kış demeden fedakarca çalışan sağlık hizmetinin vazgeçilmez bir parçası olan paramedik çalışanlarımızı ve siz paramedik adaylarımızın '22 Aralık Dünya Paramedikler Günü'nü en içten dileklerimle kutluyorum. İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerimizin sahada daha iyi yetişmesi için büyük katkı sunan İl Sağlık Müdürümüz başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına ve hocalarımıza teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

"Ülkemiz paramedik alanında dünyada söz sahibi ülkeler arasında"

İl Sağlık Müdürü Dr. Adnan Kurşun ise şunları söyledi: "Ülkemizde 1991-1993 yılları arasında İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde oluşturulan 112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmetleri Projesi ile başlayan sağlık hizmetlerinde ülkemiz artık dünyada söz sahibi ülkeler arasına girmeyi başarmıştır. Ülkemizde sağlık hizmetleri sunumu hastane öncesi ve sonrası olmak üzere iki farklı koldan bir bütün halinde verilmektedir. Gerek sahada gerekse hastanede hizmetin daha kaliteli, daha hızlı ve daha profesyonel sunulabilmesi için acil sağlık hizmetleri anlamında yetişmiş personelin istihdam edilmesi büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde son yıllarda paramedik istihdamı artırmaya yönelik çalışmalara hız verilmiştir. Sağlık ordusunun en önemli çalışanlarından biri olan ve gece gündüz demeden çalışan paramediklerin ölüm ve yaşam arasındaki kritik anı hızlı ve doğru değerlendirmek zorunda olmaları sebebiyle bu alanda almış oldukları eğitim son derece önemlidir. Bu bağlamda paramediklerin eğitimleri için fedakârca çalışan hocalarımıza çok teşekkür ediyorum."

"Sağlık teşkilatının hastane öncesi direği paramediklerdir"

KMÜ Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Odabaş ise "Paramedik ekibi hayatımızın bütün safhalarına girdi. Evde, sokakta, caddede, trafikte her yerde paramedikler var. Sağlık teşkilatının hastane öncesi direği paramedikler, yoldan, caddeden her yerden bayrağı teslim alıp hastaneye getiriyorlar. Toplumun büyük kısmı sizi seviyor, sayıyor ve dört gözle de sizi bekliyor. Sizsiz olmaz. Her birinize teşekkür ediyor, tebrik ediyorum." dedi.

Açış konuşmalarının ardından üniversitemiz halk oyunları gösterisi, 112 tanıtım videosu, deprem konulu tiyatro gösterisi, öğrencilerin Karaman halkıyla yapmış olduğu röportaj, acil tıp tarihi oratoryosu ve yüksekokul öğrencilerinin oluşturduğu koreografi videosu katılımcılarla buluştu.

Sağlık şehitleri anısına düzenlenen drama gösterisi ile devam eden etkinlik, paramedik andının okunması, müzik dinletisi ve teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.

KMÜ BASIN