BAŞBAKANIN DERSHANELERİ KAPATMA FİKRİNE KARAMAN'DAN DESTEK GELDİ

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 173    08.10.2012

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki eğitim-öğretim döneminden itibaren dershaneleri kapatacaklarına dair açıklaması yankı buldu. Erdoğan’ın, eğitim faaliyetleri için okulların yeterli olduğu ve dershanelerin vatandaşın parasını sömürmek amacına hizmet ettiği yönündeki görüşlerine destek geldi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karataş, “Dershaneler, eğitim-öğretim faaliyeti için değil, öğrencileri ÖSYS, OGES gibi sınavlara hazırlamak için kurulmuştur. Bu yüzden sınavlarda ne kadar çok öğrenci başarı kaydederse bu, dershanenin başarı hanesine yazılmış ve sınav kazanmanın yolunun bir dershaneden geçtiği inanışı yaygınlık kazanmıştır.” şeklinde açıklamada bulundu.

Prof. Dr. Karataş, dershanelerin yoğun reklam kampanyalarıyla başarıları kendine mal ettiğine dikkat çekerek “Dershanecilikte başarısızlık öğrencinin, okulunun ya da ailesinin ürünüyken başarı tamamen dershanenin eseridir.” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın dershanelerin vatandaşı sömürdüğüne dair görüşüne destek veren Prof. Dr. Karataş, “Sınav kazanmak için dershaneye gitmek şart değildir. Bu konuda önyargıları yıkmak da Milli Eğitim Bakanlığına düşüyor.” dedi.

Prof. Dr. Karataş, dershaneciliğin önünü almak için milli eğitim politikasında mümkün olan en az oranda sınavlara başvurulması ve öğrencilerin okuldaki başarılarının/yeteneklerinin önemli bir kriter olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Karataş, “Şayet sınav sistemi korunacaksa öğrencileri buna hazırlamak da devletin işi olmalıdır. Bunun için okullarda ‘sınavlara hazırlık’ programı uygulanmalı, sınav konularına ilişkin sorular ve ders içerikleri okul yönetimlerince elektronik olarak ve tüm öğrencilerin erişebileceği ortamlarda paylaşılmalıdır.” diye konuştu.