KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ CAMİİ’NİN TEMEL ATMA TÖRENİ YAPILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 176    10.10.2012

Karaman İl Müftülüğü tarafından organize edilen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Camii temel atma töreni 10 Ekim 2012 günü saat 14.30’da gerçekleştirildi.

Üniversitenin Yunus Emre Yerleşkesinin Doğukışla yönünde inşa edilecek Camii’nin temel atma törenine Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, İl Emniyet Müdürü Lütfi Sönmez, KMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemal Esengün ve Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Karaman Müftüsü Nuri Değirmenci, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Hüsamettin Bayram, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Öztiryaki  ile çok sayıda üniversite personeli katıldı.

İl Müftü Yardımcısı Mustafa Kınay’ın okuduğu dualarla başlayan temel atma  töreninde  konuşan Karaman Müftüsü Nuri Değirmenci her üniversite yerleşkesine bir camii düşüncesi kapsamında devlet-vatandaş işbirliğinde inşasına başlanılan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Camii’nin Karaman halkına hayırlara vesile olmasını diledi. Camii’nin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Değirmenci “Rabbimiz, Allah’tan başka kimseden korkmayanların camileri inşa etmesini buyurmuştur. Biz de buyruk doğrultusunda üstümüze düşeni yapıyoruz.” dedi. Nuri Değirmenci, Türk insanının dünyanın neresinde olursa olsun bir cami yapmak için çaba sarf ettiğini vurgulayarak, Üniversite Camii’nin proje safhasında emeği geçen başta KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen olmak üzere tüm üniversite çalışanlarına teşekkür etti.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen de yaptığı konuşmada tüm insanların bir insanlık havuzunda yaşadığına dikkati çekerek, önemli olan hususun bu havuzun temiz tutulması olduğunun altını çizdi. Gökmen ”İnsanlık havuzunun temiz tutulması için insanların manevi ihtiyaçlarını karşılayacak ortamları yöneticilerin hazırlaması esastır. Bizler de donanımlı, ahlaki değerleri yüksek insanlar yetiştirmek çabası içindeyiz.” diye konuştu.

Tören Vali Murat Koca, Karaman Müftüsü Nuri Değirmenci ve KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in  birlikte ilk harcı atmak için düğmeye basmalarıyla son buldu.

Toplam kapalı alanı 4838 m2 olan ve avlu dahil yaklaşık 6000 kişinin namaz kılabileceği Camii üç ana girişten oluşacak.  Planında dört ana fil ayaklar üzerine ana kubbe ve yarım kubbelerle genişletilmiş taşıyıcısı bulunan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Camii, Osmanlı mimarisi özelliklerini barındıracak.  Ayrıca iki şerefeli ve çifte minareli inşa edilecek ve İstanbul Sultan Ahmet Camii’nin plan tipi benzerliğiyle Osmanlı mimarisinin sanatsal yansımalarını Karaman’a taşıyacak

.