KMÜ’DE “SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ EYLEM PLANI” AÇILIŞ PROGRAMI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No:188     01.11.2012

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve MEVKA işbirliğinde hazırlanan Karaman İli Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı (SEEP) Etüdü başlıklı projenin açılış programı gerçekleştirildi.

KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda 1 Kasım 2012 Perşembe saat 9.30’da açılışı yapılan programa Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Karataş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr Kemal Esengün ve Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur, Karaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüsamettin Bayram ile üniversitenin akademik personeli ve öğrenciler katıldı.

KMÜ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve aynı zamanda projenin yürütücüsü olan Yrd. Doç. Dr. Banu Köz yaptığı açılış konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederek projenin amacını “Karaman ilinde yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı, yerel ekonomik katma değer ve istihdam yaratan, iklim dostu sürdürülebilir kentsel gelişmenin sağlanması“ olarak açıkladı. Köz, konuşmasında enerji verimliliğine odaklanmanın önemine değinerek, gelecekte kent yaşamında sera gazı salınımının azaltılmasına yönelik projelerin rolünün artacağına dikkati çekti.

Teknik destek sağlayıcı firma adına konuşan Dr. Mete Çubukçu da yerel yönetimlerde sürdürülebilir enerji eylem planlarının hazırlanmasının son dönemlerde ivme kazandığını belirterek çalıştıkları projeyi “Bir aylık bir zaman zarfında ilgili paydaşları belirlemek, paydaşlara eğitim vermek ve proje sonuçlarına ilişkin yol haritasını çıkarmak” şeklinde tanımladı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi adına söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr Kemal Esengün, üniversitelerin eğitim-öğretim verme işlevleri dışında, bulundukları kentlerin sorunlarına çözüm üretme misyonları olduklarını vurguladı. Esengün, açılışını yapılan projenin Karaman için çok önemli olduğunu söyleyerek “Günlük yaşamımızın her alanında enerjiyi etkin kullanmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bu açıdan üniversitemizde gerçekleştirilen bu proje bizi memnun etmektedir ve projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunmak istiyorum.” diye konuştu.

Açılış konuşmaları ardından, geçilen eğitim programında RA Alternatif Enerji Ltd’den Dr. Mete Çubukçu ve İlker Ongun ile Climate Volunteers’den Dr. Baha Kuban ve Caner Demir katılımcılara Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’nın tanıtımını yaparak, projenin beklentilerine yönelik sunumlar gerçekleştirdiler.

Eğitmenler, “Kentler ve İklim Değişikliği” ana başlığı altında görsel öğelerle destekledikleri ayrıntılı sunumlarını katılımcılarla paylaşarak eğitimi sonlandırdılar.