KMÜ’DE MEME VE RAHİM AĞZI KANSERLERİ ANLATILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 209            28.11.2012

Karaman Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün “2012 Yılı Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı Etkinlikleri” kapsamında düzenlediği ‘kanser’ konulu konferansın konuğu Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hekimi Dr. Merve Küçükoğlu oldu.
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda 28 Kasım Çarşamba günü saat 14.00’te gerçekleştirilen etkinliğe üniversitenin idari ve akademik personeli ile öğrenciler katıldı.
Merve Küçükoğlu meme ve rahim ağzı kanserleri hakkında görsel sunumu eşliğinde ayrıntılı bilgiler verdi. Meme kanserine sebep olan faktörlerin başında cinsiyet, genetik durum ve sigara kullanımının geldiğini söyledi.
Meme kanserinin erken teşhisi açısından kendi kendine meme muayenesinin öneminden bahseden Küçükoğlu, “Her kadın bir ayna yardımıyla ilgili dokuları gözlemlemeyi düzenli bir alışkanlık haline getirmelidir. Bu, hastalığın teşhis ve tedavisinde çok önemlidir. Kadınların kendi meme dokularını tanımaları ve herhangi bir değişikliği gözlemlemeleri hastalığa müdahaleyi kolaylaştıracaktır.” dedi.

20 yaşından itibaren ayda bir defa her kadının kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini belirten Küçükoğlu, 50 yaşından itibaren de 2 yılda bir mamografik muayenenin yaptırılmasına işaret etti. Erken tanının kanseri yenmede çok önemli rol oynadığına dikkati çekti.

Dr. Merve Küçükoğlu rahim ağzı kanserinin başlıca sebeplerini de sigara kullanma, birden çok eşlilik ve çok doğum yapma olarak gösterdi. Rahim ağzı kanserinin teşhisinde yararlanılan testler hakkında bilgiler sunan Merve Küçükoğlu 30 yaşından itibaren 5 yılda bir defa bu testlerin yapılması gerektiğini söyledi. Dr. Merve Küçükoğlu katılımcıların sorularını cevaplandırarak etkinliği sonlandırdı.