KMÜ’DE ESKİ ÇAĞ KARAMAN TARİHİ ANLATILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 226        13.12.2012

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Dil ve Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen  “Eski Çağ Karaman Tarihi Araştırmaları” başlıklı konferansa Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kurt konuk oldu. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin Karamanoğlu Mehmetbey Salonu’nda 12 Aralık Çarşamba saat 15.00’te gerçekleşen konferansa çok sayıda öğrenci ve akademik personel katıldı.

Karaman’ın eski çağda adının ”Laranda” olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kurt, bölgenin Toros dağlarıyla ova arasında bir geçiş kuşağında yer almasından kaynaklanan coğrafi ve kültürel çeşitliliği de beraberinde getirdiğini anlattı. Kurt, değişik medeniyetlere beşiklik etmiş olan bölgenin antik kalıntılar yönünden de oldukça zengin olduğu sözlerine ekledi. Binbir Kilisenin bulunduğu Barata bölgesindeki antik kalıntılar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Karaman’ın Toroslara komşu olan kesimlerinde birçok kaya yerleşimleri olduğunu belirten Kurt; dini, sosyal ve güvenlik gibi çeşitli işlevlere sahip bu kaya yerleşimleri sahasında çok sayıda kilise, manastır, şapel, kaya mezarlarının olduğunu dile getirdi. Kurt, özellikle Taşkale ve Manazan’daki kaya yerleşimlerinin turistik değerinin başta Karaman olmak üzere ülke çapında önemli olduğunu vurguladı.

Karaman’ın merkezinde antik kalıntıların çok fazla olmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kurt sözlerine şöyle devam etti: “Bugün Karaman’ın merkezindeki Koyunlu Parkında bulunan lahit kapakları sadece o döneme aittir. Yıllar içerisinde tarihi eserlerde azalma olmuştur. Ancak son on yıldır tarihi eserlerin korunmasına yönelik çalışmaların daha fazla yapıldığını gözlemliyoruz.”

Konferansını katılımcıların sorularını yanıtlayarak noktalayan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kurt’a katkılarından dolayı KMÜ Dil ve Tarih Topluluğu Başkanı Abdülkadir Taştan tarafından plaket takdim edildi.