KMÜ PERSONELİ VE ÖĞRENCİLERİNE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETİ

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 222    20.12.2012

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Acil Müdahale Sağlık Merkezi’nin öğrencilere ve personele verdiği hizmetler takdir topluyor.

Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Acil Müdahale Sağlık Merkezi’nde psikolojik danışma ve rehberlik hizmetiyle birlikte acil durumlarda ilk müdahale ve 112 Acil Servise yönlendirme gibi sağlık hizmetleri veriliyor.

Sağlık Merkezi’nde bir hemşire, bir psikolog ve iki kısmi zamanlı öğrenci görev alıyor. Haftanın beş günü saat 08.00-17.00 arasında isteyen herkes Merkez’e başvurabiliyor.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri

Sağlık Merkezi’nin Psikolojik Danışma ve Rehberlik servisinde özellikle psikolojik sorunları olan öğrenci ve personele seanslar halinde destek veriliyor. Serviste görev yapan Psikolog Esra Öksüz kendilerinden yardım talep edenleri “danışan” olarak tanımladıklarını ve danışanlarla her seansta birebir görüştüklerini belirtti. Öksüz, danışanla psikolog arasındaki konuşmalarda gizliliğin esas olduğunun altını çizdi.

Psikolog Öksüz danışanlarıyla geçirdikleri süreci şöyle özetledi: “Sorunlar ve şikâyetler dinlendikten sonra haftada en az bir kez olmak üzere uygun gün ve saatlerde bir seans planı oluşturuyoruz. Seanslarda sorunları aşamalı olarak ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıyor ve ev ödevleri veriyoruz. Terapi sürecinin başarılı olması için seanslara düzenli gelinmeli ve ödevler ciddiyetle yerine getirilmelidir. Ödevler, seanslardaki kazanımların normal hayata geçişini sağlayan en önemli faktördür.”

Öksüz, üniversiteye yeni gelen öğrencilere üniversite ve şehir ortamına uyum sürecinde yardımcı olmayı ve gerektiğinde aynı sorunları olan öğrenci ve personelleri belirleyip grup oluşturularak belirli tarih ve saatlerde grup terapileri yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi. Esra Öksüz, psikolojik sorunu hastalık düzeyinde olan ve psikiyatrik ilaç kullanması gerekebilen kişileri ise psikiyatriste yönlendirdiklerini söyledi.

Psikolog Öksüz, üniversite öğrenci ve personelinin her türlü duygusal, düşünsel ve davranışsal sorununu danışıp destek almaları için servislerine hafta içi her gün mesai saatleri içinde başvurabileceklerini bir kez daha vurguladı.

Sağlık Hizmetleri

Sağlık Merkezi’nde öğrenci ve personele yönelik olarak acil durumlarda ilk müdahale ve 112 Acil Servise yönlendirme hizmetleri de veriliyor. Bu hizmetleri Hemşire Özgül Özay Benlioğlu ve Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü 4. sınıfta öğrenim gören iki kısmi zamanlı öğrenci yürütüyor.

Acil Müdahale Sağlık Merkezi’nin verdiği hizmetler hakkında konuştuğumuz Benlioğlu üniversite yerleşkesinde acil vakalarda aranmaları durumunda olay yerinde sağlık hizmetini sundukları söyledi. “Bize danışan öğrenci ve personele tansiyon, kan şekeri ölçümleri ve gerekli durumlarda pansuman yapıyoruz. Ciddi vakalarda anında 112 Acil Servis’e yönlendiriyoruz.” dedi.

Hemşire Özgül Benlioğlu sağlık sorunları yaşayan öğrenci ve personelin sıkıntılarını ve şikâyetlerini dinleyip, uzman doktorlara yönlendirme şeklinde rehberlik hizmetini de sağladıklarını sözlerine ekledi.