100'den Fazla Bilim Adamı Karaman’da Elmayı Anlattı

 Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 61               21.10.2009

 Tüm resimleri görmek için tıklayınız

Sofralarımızın vazgeçilmez meyvesi, sağlığımız için sayısız yararları bulunan elma, yüzden fazla bilim insanı tarafından iki gün boyunca konuşuldu, tartışıldı. Elma hakkında bir sempozyuma ev sahipliği yapan Karaman, Türkiye’de bir ilki yaşıyor olmanın ve yaşatmanın haklı gururunu taşıdı.

 Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile Karaman Valiliği’nin ortaklaşa düzenlediği 1. Ulusal Elma Sempozyumu 22 üniversite, 15 tarım teşkilatı ve 12 özel sektör olmak üzere toplam 49 kuruluş ve 100’ü aşkın akademisyen, üniversite öğrencileri, Karamanlı elma üreticileri ve konuya ilgi duyan bir çok vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’de elma adına ilk defa böyle bir bilgi şöleninin Ziraat Fakültesi olmayan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nce düzenlenmesinde, son yıllarda Karaman ilinin ülkemizdeki en önemli elma üretim merkezi durumuna gelmesinin etkisi büyüktür.

İki gün süren etkinlikte elma bilimsel olarak her yönden ele alınmış, üreticilerin sorunları tartışılmış, bilim insanları ile üreticilerin buluşması gerçekleşmiştir. Sempozyumda özellikle elmanın Karaman ili ve ülke ekonomisindeki önemi vurgulanmış, sorunlar dile getirilmiş ve şu çözüm önerileri sunulmuştur: Anaç, çeşit ve yetiştiricilikte yeni tekniklerin devreye sokulması; iç ve dış pazar isteklerinin dikkate alınması; önemli elma üretim bölgelerinde mutlaka modern soğuk depo teknolojilerinin geliştirilmesi; seleksiyon ıslahı dahil planlı olarak anaç-çeşit ıslah çalışmalarının hızlanması; yazlık elma üretimine öncelik verilmesi; özellikle Karaman ilinin gıda sanayisindeki potansiyeli dikkate alınarak elmanın taze tüketiminin yanı sıra, meyve işleme teknolojilerinin geliştirilerek işlenmiş ürünlerle yeni katma değer kazandırılması.

Karaman Valisi Fatih Şahin, birincisi gerçekleştirilen bu önemli sempozyumun, elmanın ülke tarım ve ekonomisinde hak ettiği yeri alabilmesi, elmanın yoğun olarak üretildiği kuruluşların yararlanacağı geleneksel bir şölene dönüşmesini temenni ettiğini söyledi.