KMÜ’DE SAĞLIĞI ANLATAN ŞİİRLER OKUNDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu tarafından "Türk Şiirinde Sağlık” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Şair Muhammed Ali Eşmeli konuk oldu.

Üniversitenin Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda 8 Mayıs 2013 Çarşamba günü saat 14.00’te gerçekleştirilen konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Muhammed Ali Eşmeli konuşmasında sıhhatin öneminden bahsederek, Kanuni Sultan Süleyman, Yunus Emre, Mehmet Akif Ersoy’un sıhhatle ilgili kalem aldığı şiirlerden örnekleri sundu. Kanuni Sultan Süleyman’ın “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözüne vurgu yapan Eşmeli, “İnsan hayatında her nefesin içinde nice uzun seneler vardır. Boşa harcanan bir nefeste kaç yıllık ömür yatar.“ dedi.

Tıpta telkinin önemli tedavi yöntemlerinden biri olarak görülmesi gerektiğini belirten Eşmeli, hastalarla konuşmanın en az ilaçlar kadar kişiye fayda sağlayacağını ifade etti. Muhammed Ali Eşmeli konuşmanın ve sözün insan üzerinde şifa etkisi yarattığına değinerek, “Söz insana canlılık kazandırır ve direncini arttırır. Güzel sözün insan yaşamında etkisi fazladır.“ diye konuştu.

Konuşmanın yapıcı ve yıkıcı etkileri üzerinde duran Eşmeli, “Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez’’ sözünde bu durumun en iyi şekilde anlatıldığını dile getirdi. Tıp alanında söz işçiliği konusunda önemli çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Muhammed Ali Eşmeli “İnsan üzerinde yapılan çalışmalarda söz işçiliği sayesinde ilerleme kaydedilir. Söz ustalığı yapılarak tıpta ilerleme olur.” dedi.

Konferans Şair Muhammed Ali Eşmeli’ye plaket takdim edilmesiyle son buldu.