KMÜ’NÜN 2. ULUSLARARASI TÜRKÇE KONUŞAN ÖĞRENCİLER KONGRESİ BAŞLADI

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi başladı.

Üniversitenin Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda saat 10.00’da gerçekleştirilen kongrenin açılış programına Karaman Valisi Murat Koca, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Selçuk Boz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nihat Öztoprak, İl Emniyet Müdürü Lütfi Sönmez, KMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemal Esengün, Prof. Dr. Mehmet Karataş, Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, il protokolü, KMÜ personeli ve öğrencileri ile misafir öğrenciler katıldı.

Açılış programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kongreye gönderilen tebrik mesajlarının katılımcılarla paylaşılmasıyla devam etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bakanlar, milletvekilleri ve rektörler gönderdikleri mesajlarla kongrenin hayırlı olmasını dilediler.

Kongrenin ilk açılış konuşmasını KMÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Osman Üzen yaptı. Dilin milletlerin var olmasında büyük önem taşıdığını belirten Üzen, kongreye dünyanın çeşitli yerlerinden gelen katılımcıların bundan sonra Türkiye’nin tanıtımında gönüllü elçi olacaklarına inandığını söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti’nden kongreye katılan ve Uygur Türkü olan Ahmet Hojam yaptığı konuşmada Türkçe sevdalısı bir araştırmacı olarak Türkiye’de bulunmaktan gurur duyduğunu ifade etti.

Kongreye Özbekistan’dan katılan Firuze Cumaniyazova, Türkçenin her şeyden önce sevgi dili olduğunu vurgulayarak, farklı ülkelerden gelen arkadaşlarıyla Türk dilinin başkentinde olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

 

Prof. Dr. Turan Karataş: “Sizler Türkçe Sevdalısı ve Bayraktarı Olmalısınız”

 

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş yaptığı konuşmada üniversitelerin bulundukları şehirlere göre kendilerine misyon edindiklerini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:  “KMÜ’ nün en önemli misyonlarından biri Karaman’ın Türk dilinin başkenti olması nedeniyle Türk dilini geliştirmek konusunda çalışmalar yapmaktır. Bu açıdan bakıldığında kongremiz büyük önem taşımaktadır.” 

Milletlerin medeniyetlerini dilleri sayesinde yaygınlaştıracağını vurgulayan Prof. Dr. Turan Karataş, gençlere bu açıdan büyük görevler düştüğünü söyledi. Öğrencilere seslenen Karataş, “Sizler Türkçe sevdalısı ve bayraktarı olmalısınız.” dedi.

Prof. Dr. Sabri Gökmen: “Üniversitemiz Karamanoğlu Mehmet Bey’den Aldığı Kültürel Mirasın Üzerinde Yükselmektedir

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Yunus Emre’nin öğretilerinden hareketle KMÜ’nün ‘bir araya gelmek, konuşmak ve tanışmak’ için bu kongreyi düzenlediğini kaydetti. Dilin toplumları yığın olmaktan kurtaran bir kültürel değer ve kimlik olduğuna değinen Rektör Gökmen, Atatürk’ün “Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” sözüne atıfta bulunarak Türkçenin vazgeçilmezliğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Sabri Gökmen konuşmasında Türkçenin dünyada sevgi, barış ve hoşgörü dili olması yolunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. Türk dilinin bilim, kültür ve sanat dili olması için üzerlerine düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını söyleyen Rektör Gökmen  “Üniversitemiz Karamanoğlu Mehmet Bey’den aldığı kültürel mirasın üzerinde yükselmektedir.” şeklinde konuştu.

Karaman’da her yıl düzenlenen Türk Dil Bayramından da bahseden Gökmen, Türkçeyle ilgili bir farkındalık oluşturmada bu tarz etkinliklerin büyük rol oynadığını vurguladı.

Murat Koca: “İlimiz 736 yıldır Türk Diline Başkentlik Yapmaktadır”

Karaman Valisi Murat Koca, dilin sosyal hayatı devam ettirmedeki önemine değinerek, dilin sosyal bir kurum olduğunu belirtti. Koca, yapılan araştırmalarda 50 ülkede 250 milyon insanın Türkçe konuştuğunun saptanmasını memnuniyet verici olarak değerlendirdi.

Türk dilinin yıllar boyunca geniş bir coğrafyada konuşulduğunun altını çizen Vali Koca, “İlimiz 736 yıldır Türk diline başkentlik yapmaktadır.” sözleriyle Karaman’ın Türk dilindeki önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Nihat Öztoprak: “Dil Atalarımızdan Devraldığımız ve Çocuklarımıza Bırakacağımız Tertemiz Bir Mirastır”

Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nihat Öztoprak yaptığı konuşmada türkologlar arasında Karamanoğlu Mehmet Bey’in örnek alındığını belirtti. Karaman’da valisinden araştırma görevlisine kadar herkesin dil üzerinde hassas olmasını sevindirici bulduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmasında, 20. yüzyılda Türklerin ve Türkçenin geçirdiği badireleri anlatan Öztoprak, Türkçe’nin 75 bin olan söz varlığı sayesinde bilim dili haline geldiğini vurguladı. Prof. Dr. Nihat Öztoprak son yıllarda Türkçenin öğretilmesi ve tanıtılması konusundaki gelişmeleri aktararak konuşmasını “Dil atalarımızdan devraldığımız ve çocuklarımıza bırakacağımız tertemiz bir mirastır.” sözleriyle noktaladı. 

Açılış programı kongrenin bilim kurulu üyeleriyle düzenlenmesinde emeği geçenlere onurluk takdim edilmesiyle son buldu.