2. ULUSLARARASI TÜRKÇE KONUŞAN ÖĞRENCİLER KONGRESİ GEZİ PROGRAMI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresinde bildiri sunumlarının ardından kongreye katılan misafirlere yönelik gezi düzenlendi.

Karaman’ın tarihi ve kültürel değerlerinin misafirlere tanıtılması amacıyla düzenlenen gezi 12 Mayıs 2013 Pazar günü gerçekleştirildi.

Katılımcılar öğleden önce Karaman Kalesi, Karaman Müzesi, Hatuniye Medresesi, Aktekke Camii (Medar-ı Mevlana),  Tartan Evi ve Çeşmeli Kilise’yi gezdiler. Kilise’de Halk Eğitim Merkezi tarafından sergilenen geleneksel el sanatları hakkında bilgi aldılar.

Gezi programı öğleden sonra Manazan Mağaraları ve Taşkale tahıl ambarlarının görülmesiyle sona erdi.

Geziye katılan misafir öğrenciler, gezi ve kongre hakkındaki düşüncelerini dile getirdiler. Enkhtuya Erdene Ochir (Moğolistan Milli Üniversitesi), “Karaman’a geldiğim için çok mutluyum. Hiç unutamayacağım günler geçti.” derken Mahire Mahmut (Ankara Üniversitesi) “Çok güzel bir programdı, çok beğendim.” ifadelerini kullandı.

Aysuluu Rayimbekova (Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi), “Kongre çok yüksek seviyede geçti. Katılımcılar ve görevlilerden çok memnun kaldım. Bilgi paylaşımı ve geçirdiğim vakit için minnettarım.” dedi.

Tolkunay Orozbekova (Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi), “Kongre her yönden mükemmel geçti. Olağanüstü vakit geçirdik. Kongrede bize eşlik eden ve her zaman yanımızda olan kardeş öğrencilere ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.

Gulbanu Koshenova (Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi), “Böyle güzel bir kongreye katılma imkanına nail olduğuma çok sevindim. Yurt içinden ve yurt dışından gelen öğrencilerle arkadaş olduk. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine çok teşekkür ederim.” dedi.

Rafilena Şemsiyeva (Tataristan Kazan Federal Üniversitesi), “Türkiye’ye ve Karaman’a ilk kez geldim. Burada kendi ülkemde gibi hissettim. Çok arkadaşım oldu, onlarla haberleşmeye devam edeceğim. Organizasyon çok güzeldi. Bir daha gelmek isterim.” diye konuştu.

Ulker Samedova (Azerbaycan Şarkiyat Enstitüsü), “Türkiye’ye ilk kez geliyorum. Karaman’a gelmeden önce İstanbul’a indik, çok kalabalık bir şehir. Karaman’ın sakinliğini çok sevdim. Organizasyonu da çok beğendim. Herkes çok ilgiliydi.” dedi.

Gökçe Özatalay (Ege Üniversitesi), “Yeni bir şehirde yeni bir atmosferi bize yaşatmayı bildiler. Bunda katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Gerek kongre gerek gezi organizasyonları çok başarılıydı. Böyle bir ortamda bulunmaktan çok memnun kaldım.” ifadelerini kullandı.

Çağlar Deniz (Uşak Üniversitesi), “Programın genelinden ve gezi kısmından memnun kaldım.” diye konuştu.

Filiz Furtuna (Uşak Üniversitesi) ise şunları kaydetti: “Ulaşım, otel, ikramlar ve sunduğu imkanlarla kongre tek kelimeyle mükemmeldi. Kardeş öğrenciler ve tüm görevliler çok anlayışlı ve güler yüzlüydü. Benim kardeş öğrencim yoktu ama buradan giderken farklı kültürlerden ve farklı şehirlerden bir sürü kardeşim oldu. Emeği geçen herkese çok çok teşekkürler.”