“ÖNLEYİCİ GÜVENLİK ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU”NUN AÇILIŞI YAPILDI

Karaman Valiliği ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Önleyici Güvenlik Araştırmaları Sempozyumu”nun açılışı yapıldı.

KMÜ Büyük Salonda yapılan açılışa Karaman Valisi Murat Koca, İl Garnizon Komutan V. Yrb. Ömer Ersever, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karaman Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Karaman Baro Başkanı Bayram Ali Bulut, Karaman İl Emniyet Müdürü Lütfi Sönmez, öğretim üyeleri, kamu ve özel kuruluşların temsilcileri, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmaları yapıldı.

Sempozyum Düzenleme Kurulu adına açılış konuşmasını yapan KMÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal, iki gün sürecek olan bu organizasyonda 200’ü aşkın kişinin emeği bulunduğunu belirterek bu süre içerisinde 43 bildiri üzerinde tartışmalar yapılacağını ve bu bildirilerin toplum için oldukça faydalı bilgiler içerdiğini ifade etti. Ünal, adalet makamları ve emniyet güçlerine, suç işlendikten sonra görev düştüğüne vurgu yaparak, “Asıl önemli olansa suç ortaya çıkmadan önlem alarak suçsuz insanların korunmasını sağlamak. Bu sempozyum ile suçun işlenmeden önce engellenmesi konusunda kamuoyunun dikkatini çekmeyi amaçladık.” dedi.

Karaman İl Emniyet Müdürü Lütfi Sönmez ise konuşmasında, toplumun oluşumunda güvenli ortamların sağlanmasının, o toplumun yaşam kalitesini yükselteceğini belirterek,  “Bu konuda özellikle kolluk kuvvetlerinin teorik ve uygulamalı çalışmaları son derece önemlidir. Suç önleme programlarının toplum tarafından daha çok sahiplenilmesi ve toplumun her kesiminin iş birliği içinde hareket etmesi suçun işlenmeden engellenmesi için en büyük etkendir. Kederi ve sevinci paylaşan toplumumuz bu sorumluluğu da paylaşarak suçun engellenmesine katkıda bulunmalıdır.” dedi. Sönmez ayrıca dört yaşında annesinin eteğinden ayrılmayan bir çocuğun, on dört yaşına geldiğinde nasıl olup da anne katili olduğunu toplum olarak iyi tahlil etmemiz gerektiğine dikkat çekerek, “Suçun engellenmesinde mutlak adalet ilkesi sağlanarak hareket edilmeli. Bu çerçevede yapılan çalışma ve düzenlemelerde hukuk devleti ve hukukçu devlet ayrımı gözetilerek itinalı olunmalıdır.” şeklinde konuştu.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ise konuşmasında, toplum için böylesine gerekli ve faydalı bir sempozyuma evsahipliği yaptıkları için mutlu ve onurlu olduklarını dile getirerek, üniversitelerin görevinin sadece bilgi üretmekle sınırlı olmadığını, aynı zamanda bulundukları bölgelerin gelişimine katkı sağlamak ve bölgenin sorunlarına çözüm üretmek zorunda olduğunu söyledi. Gökmen, KMÜ’nün bölgenin kalkınmasında üzerine düşen görevi yerine getirmekten hiçbir zaman kaçınmayacağını vurgulayarak, “Bu milletin derdi ile dertlenen, sevinci ile sevinen, bu konuda çalışmalar yaparak bu millete faydalı olmaya çalışan ve bu çalışmaya destek verenlerin burada olmasından dolayı memnuniyet duyuyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından 192 proje başvurusunun yapıldığı “Suç Önleme Projeleri” yarışmasının ödül töreni düzenlenerek dereceye girenlere ödülleri verildi. Ayrıca sempozyumun düzenlenmesine katkıda bulunan sanayici ve iş adamlarına birer teşekkür plaketi verildi. Sempozyum kapsamında ayrıca Karaman İl Emniyet Müdürlüğü '70 karede Karaman Polisi' konulu bir fotoğraf sergisi açtı.