KMÜ’DE AMATÖR SPOR RUHU SÖYLEŞİSİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 30 Eylül-6 Ekim Amatör Spor Haftası nedeniyle Amatör Spor Ruhu konulu bir söyleşi düzenlendi.

KMÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğr. Gör. Kemal Kabasakal tarafından düzenlenen söyleşi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçekleşti. BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Selahattin Akpınar, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrencinin katıldığı etkinlikte konuşan Kabasakal, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu olarak Türkiye’de amatör spor ruhunu geliştirmek adına çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Amatör ruhun sporun temel taşı olduğunun altını çizen Kabasakal, amatör spor ruhunda bireysellik ve ahlakın önemine değinerek, “Spor zevk için yapıldığında amatör, para için yapıldığında ise profesyonel olur.” şeklinde konuştu.

“Amatör Spor Kulüpleri Desteklenmeli”

Amatör takımların imkanlarının yetersiz oluşu nedeniyle gelişemediğini ve gereken ilgiyi göremeyerek kaybolup gittiğini belirten Kabasakal, “Sporun her dalında, ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi olması isteniyorsa, kentin, mutlaka kalıcı ve sürekli geliştirilen stratejileri ve projeleri olması gerekir. Hem halkın rekreasyonel amaçlarla kullanabileceği hem de amatör sporcuların yetişmesi amacıyla Güreş Eğitim Merkezleri, atış poligonları gibi yeterli tesisler inşa edilmelidir. Ayrıca amatör spor ruhunun gelişmesi için tüm Türkiye'de Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Gençlik Spor İl Müdürlükleri gibi kurumlarımız kentin amatör spor kulüplerine gereken desteği vermeliler.” çağrısında bulundu.

Söyleşinin ardından  eskiden toylarda, düğünlerde ve toplantılarda yaygın olarak oynanan ‘Beyge, Gök-Börü, Kız-Börü, Çöğen’ gibi spor dallarının tanımı yapılarak bu oyunların nasıl oynandığı anlatıldı. Etkinliğe katılanlara Öğr. Gör. Kabasakal tarafından bu spor dallarına ait fotoğraflar gösterilerek, fotoğraftaki spor dalları ile ilgili sorular soruldu. Soruların cevaplarını bilenlere kitap hediye edildi.

Gençlere, ‘Amatör ruhu asla kaybetmeyin. Amatör ruh, sporun temel taşıdır’ mesajının verildiği etkinlik, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Selahattin Akpınar’ın, Öğr. Gör. Kemal Kabasakal’a plaket vermesinin ardından son buldu.