KMÜ’DE GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜ SÖYLEŞİSİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Gençlik İnisiyatifi Öğrenci Topluluğu tarafından Avrupa KOBİ Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Girişimcilik Kültürü’ konulu bir söyleşi düzenlendi. KMÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe KOSGEB Karaman şubesinden uzman yardımcıları Hüseyin Ateş ve Murat Barut katıldı.

“Girişimcilik Faaliyetlerinin Devamlılığı Yok”

Üniversitede okuyan gençlere KOSGEB’i tanıtmak amacıyla burada olduklarını belirten Uzman Yardımcısı Hüseyin Ateş, “Türkiye girişimcilik faaliyetleri açısından öncü bir ülke fakat bu faaliyetlerin devamlılığı yok.” dedi.  Bu aşamada KOSGEB olarak esnaflarımıza ve girişimcilerimize yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Ateş şöyle konuştu: “Para kazanmak girişimcilik ruhuna sahip olan insanların kesinlikle tek amacı olmamalı. Esas amaç işin devamlılığını sağlayacak şekilde sevdiği işi yapma arzusu ile insanlara fayda sağlamak olmalı.”

Genç girişimcilere tavsiyelerde bulunan Hüseyin Ateş sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde iş kurma hayali olan genç girişimcilerin öncelikle yeteneklerine ve ilgilerine en yatkın sektörü seçerek, bu sektör üzerine ciddi planlamalar yapması gerekiyor. Kuruluş yerinin iyi seçilmemesi, teknik nedenler ve rekabet koşullarının göz önüne alınmamış olması gibi nedenlerle girişimcilerimiz bazen başarısızlığa uğramaktadır. Bu yüzden iyi bir planlama ve çalışma şart.” dedi.

“Esnafımızın İşyeri Masraflarını Dahi Karşılıyoruz”

Hüseyin Ateş’in ardından söz alan Uzman Yardımcısı Murat Barut ise KOBİ’lerin tanımını yaparak başladığı konuşmasında Karaman’daki girişimcilik faaliyetlerine değindi. Kadın girişimcilerin sayısının giderek arttığını dile getiren Barut, girişimcilerin planlama eksikliklerinden kaynaklanan sorunlarına değindi. Girişimci olarak sektöre katılmayı planlayan herkese yardımcı olmaya çalıştıklarını söyleyen Barut, dinleyiciler arasından iş kurmak isteyenlerin sorularını yanıtladı.

KOSGEB olarak girişimcilere kredi yerine hibe yoluyla teşvik yöntemi benimsediklerini belirten Murat Barut, ”Hibelerimizle iş kuran girişimciler iş yerlerini açıp yanlarında personel çalıştırarak ekonomiye katkı sağlıyor. Devletimiz de vermiş olduğu hibeleri bu yolla geri kazanmış oluyor. KOSGEB olarak girişimciler ayakta kalsın diye iş yeri masraflarını dahi karşılıyoruz. Bu yolla elimizden geldiğince hem esnafımıza hem de işyeri sahibi olmak isteyenlere faydalı olmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmacılar sözlerini iş kurmak isteyen girişimci adaylarına KOSGEB Karaman Şubesine gelerek daha detaylı bilgi almaları konusunda davette bulunarak noktaladı. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Mustafa Avcı’nın plaket vermesinin ardından etkinlik son buldu.