KMÜ’DE GÖNÜLLÜ KAN BAĞIŞÇISI EĞİTİM SEMİNERİ VERİLDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Gönüllü Kan Bağışçısı Eğitim Semineri’ düzenlendi.  Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ile Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Öğrenci Topluluğu (KARDOS) tarafından düzenlenen eğitim seminerini Konya Kızılay Kan Bağışı Merkezi Müdürlüğünde görevli Uzm. Şerafettin Keyik verdi.

BESYO Topluma Hizmet Ders Uygulamaları kapsamında düzenlenen eğitim seminerine çok sayıda öğrenci katıldı.

HEDİYENİZ HAYAT OLSUN

Kan Bağışçısı Kazanım ve Planlama Uzmanı Şerafettin Keyik, kanın biyolojik bir madde olmasının ötesinde hayat kurtarıcı bir öneme sahip olduğunu belirterek trafik kazaları, organ nakilleri, diyaliz ve kan hastalıkları gibi çeşitli nedenlerle insanların kan ihtiyacı duyduklarını ifade etti. Şerafettin Keyik kan alma sırasında yapılan işlemlerin tümünün 35 dakika sürdüğünü vurgulayarak, “35 dakika bir hayat kurtarmak için gözden çıkarılacak bir süre değil mi? Kan ihtiyacı olan hastalara bağış yaparak hayatı hediye edin.” şeklinde konuştu.

“En İdeal Olan Kan Bağışı Gönüllü ve Sürekli Olandır”

Kan merkezlerinin en büyük gayesinin gönüllü kan bağışçısı kazanmak ve bunu sürekli hale getirmek olduğunu söyleyen Şerafettin Keyik, sağlıklı bir insanın üç ay arayla yılda dört defa kan vermesi gerektiğini vurguladı. Kan bağışı yapan bağışçıların günlük yaşantılarına devam etmelerine engel olabilecek bir durum olmadığını dile getiren Keyik, “Kan verince kilo almak veya vermek, kanın bitmesi, hastalık bulaşması gibi düşünceler tamamen yanlıştır.” ifadelerini kullandı.

“Kan bağışından para kazanan kan simsarları var”

Konya Kan Merkezi olarak Konya ve Karaman’daki tüm hastanelerin ve kan ihtiyacı olan hastaların ihtiyaçlarına yetişmeye çalıştıklarını belirten Şerafettin Keyik şöyle devam etti: “Konya ve Karaman’da günlük ortalama 450 ünite kana ihtiyaç olabiliyor. Bu kadar kan ihtiyacının olduğu bir ortamda kan bağışında bulunarak para kazanma amacı güden kan simsarları ortaya çıkıyor. Kan merkezleri olarak bağışların düzenli ve sürekli hale getirilmesini sağlayarak bu durumun önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Bağışlanan kanların her damlasının hastalar için en etkili şekilde kullanılması amacıyla kanı hücrelerine ayırıyor ve ihtiyaca göre sahiplerine ulaştırıyoruz.”

Eğitim semineri, açılan stantlarda gönüllülerin yaptıkları kan bağışları ile son buldu.