ÖĞRENCİLERİMİZE ETKİLİ İLETİŞİM KONFERANSI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bülteni No: 11         06.01.2010

Üniversitemizde, Kariyer Topluluğunun organize ettiği “Etkili İletişim Becerileri” konulu konferansta Uzman Psikolojik Danışman Mustafa İşlek iletişimin insan hayatında öncelikli ihtiyaçlarından biri olduğuna dikkat çekti. “İnsanlar anlaşılmak için çaba harcarlar” diyen işlek “ herkes yanlış anlaşılmaktan ya da anlaşılamamaktan endişe duyar.” dedi. Mustafa İşlek ‘iletişim nedir?’, ‘etkili iletişim yöntemleri’, ‘farklı açılardan bakma’ gibi konulara değinerek “ her şey bizim elimizdedir. İletişim de iletişimsizlik de bizden kaynaklanır. Teknolojik imkânların sağladığı çok hızlı bir iletişim çağında yaşıyoruz. Çağın gereklerini kullanarak etkili iletişimin yollarını öğrenebiliriz” diye konuştu.

KMÜ Yunus Emre Konferans Salonunda gerçekleşen sunumda uygulamalı örneklerle olaylara farklı açılardan bakabilmenin önemini anlatan İşlek “iletişimde en önemli konu ne söylediğin değil, nasıl söylediğindir. Aynı konuyu anlatırken ifade ediş biçimi, ses tonu, kullanılan sözcükler bizim doğru ya da yanlış anlaşılmamıza sebep olur.” dedi.

Günlük iş hayatında yaşadığı deneyimlerini aktaran İşlek, ailelerin yaşadığı sorunların büyük bir bölümünün iletişimsizlikten kaynaklandığını söyleyerek “çocuğunu sorunlu olduğu kanaatiyle getiren ailelerin ilişkileri incelendiğinde, birçok sorunun anne babadan kaynaklandığı gibi bir sonuç ortaya çıkabiliyor. Farklı şikâyetlerle gelen binlerce kişiye danışmanlık yaptım, ama hiç sorunlu bir çocuğa rastlamadım. Sorunlu çocuk yoktur, sorunlu aile ve iletişim vardır. Ailelerde en büyük problem de konuşmamaktan kaynaklanmaktadır. Günlük sorunlar konuşulmadığı zaman ortaya çıkan çözümsüzlük büyüyerek dev sorunlar haline gelebiliyor.  Konuşmak hiçbir zaman problem yaratmaz. Aksine konuşmamaktan kaynaklanan boşlukları doldurma ihtiyacı duyan İnsan beyni harekete geçer bu da yanlış bir iletişim ağına neden olabilir” dedi.

Öğrencilerin de soru ve yorumlarıyla katıldıkları sunumun ardından İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Tuba Tünen KMÜ öğrencileri adına Mustafa İşlek’e teşekkür plaketi sundu.