KMÜ’DE PATENT VE MARKA EĞİTİMİ VERİLDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğü (KMÜ PTTO) tarafından ‘Patent ve Marka’ üzerine eğitim programı düzenlendi.

Patent ve Marka Vekili Ahmet Akkaş’ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Üner, KMÜ PTTO Koordinatörü Doç. Dr.  Murat Yıldız, KÜSİ Karaman İl Temsilcisi Dr. Öğr. Üyesi Kadir Sabancı, üniversitenin akademik ve idari personeli, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

"Fikrî mülkiyetin temelinde eser yatar"

Firdevs Marka ve Patent Ofisi Vekili Ahmet Akkaş, kurum hakkında bilgiler vererek şunları söyledi: “ABD ortaklı bir marka olarak 2013 yılında Türkiye’de hizmet vermeye başladık. Bugün sizlerle bir fikrin nasıl bir ürüne dönüştüğünü konuşacağız. Temel hammaddemizin fikir olduğunu düşünüyorum. Fikrî mülkiyetin temelinde eser yatar. Bu eserler sesli, yazılı, görsel ve diğer eserler olmak üzere dörde ayrılır. Fikrin buluşa dönüşebilmesi için somutlaşması gerekir ve unutmayalım ki tüm buluşlar ihtiyaçtan doğar.”

“Patent insana özgürlük alanı açar”

Patentlenebilirlik kriterlerini; sanayiye uygulanabilirlik, yenilik ve buluş basamakları şeklinde sıralayan Akkaş konuşmasının devamında şunları söyledi: “Patent insana özgürlük alanı açar. Patent alınabilmesi için çerçevesi çizilmiş bir fikir ve bu fikrin yeni olması, ayrıca sanayiye uygulanabilir olması gerekir. Teknik yönü olmayan usullere, daha önce keşfedilen bilimsel teorilere, matematik metotlarına, konusu kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlara, insan ve hayvan vücuduna uygulanan cerrahi tedavi usullerine patent sürecinde yer verilmez. Patent başvurusu yapmadan önce dikkat etmemiz gereken en önemli husus bu fikrin kimseye açıklanmamış olmasıdır. Daha sonrasında ise fikir ile ilgili ön araştırma yapılmalı, düzenleme ve destekler hakkında bilgi alınmalıdır.”

Ülkemizdeki patent tescil sürelerinin şu an 17-42 ay arasında değiştiğini belirten Akkaş, bu sürenin 7–27 ay arasına çekilmesinin hedeflendiğini söyledi. Akkaş konuşmasının sön bölümünde ise akademisyen buluşçuların patent sürecinde buluşla ilgili belgeleri hazırlayarak Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapmaları ve üniversite yönetimine de başvuru hakkında bilgilendirmede bulunmaları gerektiğini hatırlattı.

Eğitim programı, merak edilen soruların cevaplandırılması ve plaket takdimi ile sona erdi.