KMÜ’DE “İSTİKLAL MARŞI VE ÇANAKKALE ZAFERİ” KONULU PANEL

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla panel düzenlendi.

Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen panel, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Yönlendiriciliğini Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’ın yaptığı panelde Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Okan Celal Güngör ve Doç. Dr. Alaattin Uca konuşmacı olarak yer aldı.

“Milletimiz, Çanakkale ruhunu ilelebet yaşatacaktır”

Panelde ilk olarak söz alan Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi: “Dünyanın en büyük donanmalarına sahip olan düşman kuvvetleri boğaza gelerek 18 Mart sabahında İstanbul’da gemilerini demirlemeye hazırlanıyorlardı. Fakat Türk kuvvetlerinin başarısı karşısında boğazı geçemeden geri dönmek zorunda kaldılar. Türk kuvvetleri o gün tarihten asla silinmeyecek nitelikte önemli bir zafere imza attı. Milletimiz bu ruhu tarihi boyunca taşımış, taşımaya devam ediyor ve ilelebet taşıyacaktır. Bu zaferi eseriyle taçlandıran Mehmet Akif Ersoy’un milli ruhunu yeniden anlamamız ve anlatmamız gerekiyor.”

“Akif, halkın dilini benimsemiş, Türkçeyi bütün canlılığı aktarmıştır”

Doç. Dr. Okan Celal Güngör ise Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve İstiklal Marşı’nın kabulü ile ilgili bilgiler paylaştı. Güngör, Mehmet Akif Ersoy’un sanatkâr yönüyle dikkat çeken örnek bir şahsiyet olduğunu hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok zor zamanlardan geçmiş olmasına rağmen içinde hiçbir zaman umutsuzluk olmamıştır. Bu kararlı hali milli duygularına ve eserlerine de yansımıştır. Akif, fevri hislerinden ziyade toplumsal olayları kaleme alan bir şairdir. Halkın dilini benimsemiştir ve Türkçeyi bütün canlılığı ile eserlerine taşımıştır.”

“Çanakkale’nin geçilmez olduğu tüm dünyaya kanıtlanmıştır”

Doç. Dr. Alaattin Uca ise Çanakkale Zaferi ve İngilizlerin hezimetine dair slayt eşliğinde sunum yaptı. Çanakkale Zaferinin seyri ile ilgili bilgiler paylaşan Uca, “Türk ordusunun kahramanca ilerleyişi karşısında düşman birlikleri çaresiz kalmıştır. Bütün mahrumiyetlere rağmen Çanakkale’nin geçilmez olduğu tüm dünyaya kanıtlanmıştır. Bu zafer İngilizlerin büyük kayıpları ile sonuçlanmıştır.” dedi.  Doç. Dr. Uca aynı zamanda dönemin gazetelerinde çıkan haberlerden örnekler sunarak, İngilizlerin kaçarken geride bıraktıkları ganimetlerin içeriği ile ilgili fotoğrafları paylaştı.

Panel, onurluk takdimlerinin ardından sona erdi.