KMÜ, BAKÜ’DE TANITILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen KÜNİB Tanıtım Günleri’nde stant açtı.

Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tarafından 03-04 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen ve Türkiye’den 36 üniversitenin katıldığı etkinlikte Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci ve Basın Yayın Halkla İlişkiler Sorumlusu Aliye Kıray yer aldı.

“14 Ülkeden 60’tan fazla üniversite”

Tanıtım Günlerinin açılış konuşmasını yapan KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, 2009 yılında Türkiye, Gürcistan ve Nahçivan’dan 6 üniversitenin imzaladığı protokol ile kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliğinin (KÜNİB) bugün 14 ülkeden 60’ın üzerinde üyesinin bulunduğunu hatırlattı.

“21. Asır, uluslararasılaşma asrıdır”

KÜNİB’in bir uluslararasılaşma projesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, dünyanın stratejik anlamda kilit noktalarından olan Kafkasya bölgesinin geleceğini oluşturmada üniversitelere önemli görevler düştüğünü belirtti.

“Kafkasya Üniversiteler Birliği bu coğrafyayı bütün değerleriyle okuma, anlama ve projelendirme çalışmasıdır.” diyen Prof. Dr. Korkmaz, “21. Asır, uluslararasılaşma asrıdır. Bunu başaran üniversiteler ve ülkeler, geleceğin lideri olacaktır.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Korkmaz, Türkiye’nin tıp, mühendislik, siyaset, kamu, iktisat gibi alanlarda dünyayla yarışacak üniversitelere sahip olduğunun altını çizerek bu üniversite altyapısının uluslar arası boyutta da tanıtılması gerektiğini dile getirdi.

“Kader birliğimizi geleceğe taşımalıyız”

Programda söz alan Türkiye Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun da yeniçağda her alandaki faaliyetlerin niteliğinin değiştiğine dikkat çekerek Türkiye’nin eğitim potansiyeli ve kalitesinin gün geçtikçe geliştiğini ifade etti. Büyükelçi Coşkun, Azerbaycan’ın yurtdışında yükseklisans yapan 15 bin öğrencisinin 8 bininin Türkiye’de eğitim gördüğünü belirterek “Kardeşliğimizi daim kılmak ve genç nesillere daha sağlam bir şekilde bırakmak için kader birliğimizi geleceğe taşımalıyız. Eğitim, bu birliğin en önemli aracıdır. O yüzden bu organizasyonu mütevazi bir başlangıç olarak görmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve üniversite rektörleri, Azerbaycan Eğitim Bakanlığını ve ardından Bakü Devlet Üniversitesini (BDÜ) ziyaret etti. Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Abel Maharramov’la bir araya gelen KÜNİB üyesi üniversitelerle BDÜ arasında karşılıklı işbirliği anlaşmaları imzalandı.

İki gün süren 1. KÜNİB Üniversite Tanıtım Günleri’nde üniversiteler binlerce Azerbaycanlı öğrenciyle görüşerek eğitim olanaklarını anlattılar. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin standına uğrayan ziyaretçiler de yabancı öğrenci kayıt koşulları ve üniversite eğitimi hakkında bilgi edindiler.

“Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır”

Tanıtım Günleri, kapanış programıyla sona erdi. Kapanışta söz alan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen de organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ederek Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım” sözüne vurgu yaptı. Rektör Gökmen, Mevlana’ya ait “Asıl aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır” ifadesini de anımsatarak ortak projelerde bir araya gelmenin ve aynı heyecanı paylaşmanın önemine dikkat çekti.