KMÜ’DE ‘HERKES İÇİN SPOR’ PANELİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Spor Bilimleri Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen 7. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresinin ikinci gününde ‘Herkes İçin Spor’ konulu panel düzenlendi. Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Erdal Zorba tarafından verilen paneli öğretim elemanlarıyla çok sayıda öğrenci takip etti.

“3’ten 93’e herkese spor”

Panelde konuşan Prof. Dr. Erdal Zorba, federasyon olarak sloganlarını “3’ten 93’e herkese spor” şeklinde açıkladı ve amaçlarının her yaştan ve her kesimden insanın spor yoluyla yaşam kalitesini artırmak olduğunu söyledi.

“Spor yapmayan insanlar, topluma örnek olamaz”

Spor yapmayan insanların topluma örnek olamayacağını dile getiren Prof. Dr. Zorba, engellilere, mahkumlara, sokak çocuklarıyla esirgeme kurumlarında kalan çocuklara yönelik yürüttükleri projelere de değindi.

Federasyon olarak hedeflerinin Türkiye’de 2013 verilerine göre %5-6 olan spor yapan oranını 2014’te %10’a, 2016’da %30’a, 2020’de %40’a, 2025’te %60’a ve 2030’da da %80’e çıkarmak olduğunu belirten Prof. Dr. Zorba, bunun bir hayal gibi görünse de imkansız olmadığını ifade etti.

“Mutluluğunuz için harekete geçin”

Prof. Dr. Zorba, dünyanın artık hareketsizlikle ve obeziteyle mücadele ettiğinden söz ederek “Mutluluğunuz için harekete geçin.” dedi. Her yıl 1 milyondan fazla insanın obezite nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getiren Prof. Dr. Zorba, böyle giderse 2030 yılında 6-12 yaş arası çocuklarda hareketsizlik oranının %30’a ulaşacağını, sağlığın %50 azalacağını, madde bağımlılığı ve pek çok hastalığın artacağını, üretimin gerileyeceğini ve ekonomilerin zorlanacağını söyledi.

“Fiziksel aktivitesi artan toplumların ömrü uzar”

Prof. Dr. Zorba, fiziksel aktivitesi artan toplumların okul başarısı, üretim, milli gelir gibi kriterlerinde artış görülürken sağlık harcamalarında azalma kaydedileceğini ve insan ömrünün de beş yıl uzayacağını ifade etti.

Dünyada insan ömrünün en uzun olduğu yerlerin beş bölgeye ayrıldığını belirten Prof. Dr. Zorba, bunların ortak özelliklerinin hareketli, çoğunlukla Akdeniz mutfağıyla beslenen, pozitif ve güler yüzlü insanlardan oluştuğunun tespit edildiğini dile getirdi.

Panel, Prof. Dr. Erdal Zorba’ya KMÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Selahattin Akpınar tarafından plaket takdim edilmesiyle sona erdi.