KMÜ EDEBİYAT FAKÜLTESİ KEP ATTI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Edebiyat Fakültesinin mezuniyet töreni gerçekleştirildi. 224 mezunun kep attığı törene KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Karaca, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci ve aileleri katıldı.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Kapalı Spor Salonunda düzenlenen törende Sosyoloji bölümünden 80, Tarih bölümünden 64, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 80 olmak üzere toplam 224 öğrenci mezuniyet heyecanı yaşadı.  Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmalarını fakültede dereceye giren öğrenciler yaptı.

“Üniversite ilk gurbettir”

Bölümlerini birincilikle bitiren ve fakültede dereceye giren öğrencilerin konuşmalarının ardından kürsüye gelen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Karaca, mezun olan öğrencilerin mezuniyetle birlikte yeni bir hayata adım attıklarını belirterek, “Üniversiteyi kazandığınız zaman muhtemelen hepiniz ailelerinizden, arkadaşlarınızdan, memleketinizden ilk kez ayrılmak zorunda kaldınız. Genel anlamda üniversite insan hayatında ilk gurbettir. Evden ilk çıkıştır. Tatlı bir sevinç ile aynı zamanda tedirginlik ve burukluk yaşatır insana.” dedi.

“Öğrenme, hayat boyu devam eder”

İnsanların ömürleri boyunca öğrenmeye devam ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Karaca, “Kiminiz sosyoloji, kiminiz tarih, kiminiz çeşitli yazarlar ve şairler öğrendiniz. Fakat asıl öğrenmeniz gereken bilgiyi kuşatamayacağınızdır. İnsan bilgiyi kuşatamaz, her şeyi bilmeye insanın gücü yetmez. Bizim size öğretebileceklerimiz sadece bilgiden bir parçacıktır. Sizler bundan sonraki hayatınızda da öğrenmeye devam edeceksiniz.” şeklinde konuştu.

“Öğrencilerimizi ülkemizin hizmetine sunmaktan dolayı gururluyuz”

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Karaca’nın ardından kürsüye gelen KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ise KMÜ ailesi olarak mezun olan öğrencilerin sevincini paylaşmanın ve mezun olan öğrencileri ülkemizin hizmetine sunmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Hiçbir başarı bireysel değildir. Ortada bir başarı ve güzellik varsa katkı verenler vardır düşüncesi ile mezuniyet törenlerinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

“Kendinizi sürekli olarak yenileyin”

Diploma almakla eğitimin bitmeyeceğini söyleyen Prof. Dr. Sabri Gökmen şöyle konuştu: “Alacağınız diplomalar eğitiminizin bittiği ve her şeyi bildiğiniz anlamına gelmiyor. Eğitim, bireyin kendisini yetiştirmesi anlamına geldiği için ömür boyu sürer. Diplomanız, sizin bundan sonraki yaşantınızda önünüzdeki engellere daha hazırlıklı olduğunuzu ve bilgiyi nasıl kullanmanız gerektiğini bildiğinizi gösterir. Her şeyin sürekli değiştiği ve geliştiği çağımızda sizlerin de yapması gereken en önemli şey kendinizi yenilemenizdir. Yenilenmeyen insan sıradanlaşır. Sürekli yenilenmek için sürekli öğrenmeye ve tecrübe etmeye devam etmelisiniz.”

“76 milyona hakkını helal ettirmelisiniz”

Öğrencilerin kendisinden haklarını helal etme konusunda talepte bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Sabri Gökmen, tüm öğrencilere hakkının helal olduğunu söyleyerek, “Benim hakkımı helal etmemden daha önemlisi 76 milyonun hakkını helal etmesidir. Çünkü bugünlere gelmeniz için bu millet ve bu devlet çok emek harcıyor; gerek eğitim gördüğünüz binalar gerek öğretmenleriniz, yemeğiniz, barınma ihtiyacınız için size katkıda bulunuyor. Bu yüzden esas hakkı olan 76 milyondur. Ben bu 76 milyon içinde sadece bir ferdim. Sizin yapmanız gereken çok çalışarak bu millete ve devlete hakkınızı helal ettirmenizdir.” diye konuştu.

Çeşitli şiir dinletilerinin de yapıldığı etkinlikte konuşmaların ardından fakülte ve bölümlerini derece ile bitiren öğrencilere ödülleri verildi. Etkinlik, diploma ve kep töreni ile sona erdi.