Araştırmada %20-40 arasında farklı nem içeriklerine sahip nohut örnekleri ve %11-23 nem değerlerinde buğday örnekleri, KABFO cihazı kullanılarak 3 ila 5 bar arasında değişen işlem basınçlarında işlendi. İşleme süreleri ise nohut için 1-10 dakika, buğday için 3-11 dakika arasında gerçekleşti.

“KABFO yöntemi, çok yönlü bir üretim tekniğidir”

Projeyi değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Sibel Yağcı, “KABFO yöntemi, bilinen geleneksel gıda işleme yöntemleriyle karşılaştırıldığında üretim maliyetlerinin daha düşük olması, çok çeşitli ürünler elde edilebilmesi, hammaddenin tamamının değerlendirilmesi, kontrollü bir üretim tekniği olması dolayısıyla hububat ve baklagillerin işlenmesinde avantajlı bir yöntemdir.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Sibel Yağcı, günümüzde beslenme alışkanlıklarının hızla değişmesi nedeniyle gıda işleme konusunda yeni teknolojiler kullanılması gerekliliğinin ortaya çıktığını belirterek hububat ve bakliyatların işlenmesinde bu tekniğin ilk defa kullanıldığını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Sibel Yağcı, proje sonucunda elde edilmiş olan bilgilerin ülkemizdeki hububat ve baklagil üreticilerine, bu sektörde çalışan işletmelere ve benzer konularda çalışacak araştırmacılara faydalı olmasını dilerken TÜBİTAK’a ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine araştırmanın gerçekleştirilmesi için sağlanan altyapı ve maddi imkânlar için teşekkür etti.