ÜNİVERSİTEMİZDE BÜTÇE HAZIRLAMA VE E- BÜTÇE EĞİTİMİ

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bülteni No: 31               01.03.2010

 

Maliye Bakanlığının Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce yeni üniversitelere yönelik üç grup halinde yapılan yüksek öğretim kurumları bütçe hazırlama, uygulama ve e-bütçe kullanımı eğitiminin üçüncüsü Üniversitemiz ev sahipliğinde başladı. Yeni kurulan üniversitelerden 15’inin yer aldığı eğitimin açılış törenine Maliye Bakanlığı, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İsmail İlhan Hatipoğlu katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Sabri Gökmen “Üniversiteler bütün ülkelerde toplumların beyni; değişmenin, çağdaşlaşmanın ve toplumsal ilerlemenin lokomotifidirler. Üniversiteler, geleceğin Türkiye’sini, hatta üzerinde yaşadığımız bu gezegenin istikbalini belirleyecek bireyleri yetiştiren kurumların başında gelmektedir. Böyle bir kurumda çalıştığımız için çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum.” dedi.  “Mensubu olduğumuz üniversiteleri ve bu üniversitelerin bulunduğu şehirleri değişik alanlarda ileriye doğru taşırken, bunda hepimizin katkısı olmalıdır.” diyen Prof. Dr. Gökmen şöyle konuştu; “memurundan Genel Sekreterine, Araş. Görevlisinden Rektörüne kadar hepimiz bir takım olmalıyız ve zirveye birlikte çıkmalıyız. Bilindiği üzere, ülkemizde son beş yıl içerisinde 40’ın üzerinde yeni üniversite kurulmuştur. Bu üniversitelerimizin gerek idari personel sayısı, gerekse mevcut personelin bilgi birikimi bakımından bazı esiklikleri bulunmaktadır. Maliye Bakanlığımız tarafından yürütülen bu çalışmanın, söz konusu esikliklerin giderilmesi, farklı üniversitelerde benzer konularda çalışan arkadaşların tanışması ve bilgi paylaşımı açısından son derece önemli olduğuna inanıyorum. Eğitimi düzenleyen Maliye Bakanlığımızın değerli bürokratlarına ve çok kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyor, programın tüm katılımcılar için faydalı olmasını diliyorum”

 Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İsmail İlhan Hatipoğlu ise konuşmasında “mali mevzuatımızda önemli değişiklikler oldu. Üniversite sayımızdaki artış beraberinde kaynak ihtiyacında artışı getirdi. Bunlara uyum sağlamak için 2010 yılında yapılan bütçe planlamasında yenilikler yaptık. Yapılan düzenleme ile üniversite üst düzey yöneticilerine bütçelerini kendilerinin yürütmelerine imkân verildi. Yeni yıl bütçesinden öğretim elemanı açığının kapatılması ve üniversitelerin fiziki mekân sorunlarının çözülmesi için 250 milyon lira ek ödenek, aynı şekilde yeni kurulan 28 üniversiteye de bilimsel çalışmalar yapabilmeleri ve proje üretebilmeleri için toplam 250 milyon lira olmak üzere toplam 500 milyon TL kaynak ayrıldı.” diye konuştu. Hükümetin yeni kurulan üniversitelerin kaynak ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Hatipoğlu “üniversitelerimizde akademik personelin yanı sıra mali konularda eğitimli bir kadroya ihtiyacı var. Bu amaçla düzenlediğimiz eğitimlerde üniversitelerin ayağına giderek sorunları yerinde tespit etmeyi ve birebir görüşmelerle sorunlara çözüm üretmeyi hedefliyoruz.” dedi.

 Açılış töreninin ardından Hatipoğlu Yunus emre Yerleşkesini gezdi. Rektör Prof. Dr. Gökmen yerleşke ve üniversitemizin fiziki altyapı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Yeni yerleşim birimlerinin hızlı bir şekilde yapıldığını dile getiren Gökmen “üniversitemiz gelecek planları ile sıradan değil aranan bir üniversite olmayı hedefliyor. Planlarımızı 3-5 yıllık değil 100 yıllık ihtiyaçlara cevap verecek şekilde tasarlıyoruz.” şeklinde konuştu.