KMÜ’DE ERMENİ İDDİALARI PANELİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Türk Eğitim Öğrenci Topluluğu tarafından ‘2015 Ermeni İddiaları’ konulu panel düzenlendi. Yrd. Doç. Dr. Ali Asker, Yrd. Doç. Dr. Marziye Memmedli ve Yrd. Doç. Dr. Esma Özdaşlı’nın konuşmacı olarak yer aldığı panele davetliler ve öğrenciler katıldı.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen panel saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı. KMÜ Türk Eğitim Öğrenci Topluluğu Danışmanı Arş. Gör. Ufuk Serdar Akalın panelin açılış konuşmasını yaparak Türkiye ve Azerbaycan coğrafyasında Ermeni zulmü ile karşı karşıya kalan ailelerin sıkıntılarına değindi ve panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

“İhanet projesi halen devam ediyor”

Panelin ilk konuşmacısı olan Yrd. Doç. Dr. Ali Asker, yüzyılın yalanı olarak bilinen Ermeni iftiralarının yalnızca Türkiye’yi kapsamadığını, bütün Türk dünyasına karşı yöneltilmiş bir ihanet projesi olduğunu belirterek, “Gün geçtikçe ve arşivler açıklandıkça bu yalanın Türklüğe karşı yapılmış olduğunu görüyoruz. Güney Azerbaycan’da Türk yurtlarında çok sayıda soykırım ve katliamlar yapılmıştır. Hal böyleyken kırk asırlık tarihi olan bir milleti soykırım yapmakla suçlamak bizlere karşı planlanmış bu sürecin en ağır söylemi olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.

Türklerin tarih boyunca böyle bir soykırım yapmadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ali Asker, ihanet projesinin asla bitmediğini ve halen devam ettiğini söyleyerek “Bizler bu projeye karşı onurlu duruşumuzu her zaman korumak zorundayız.” dedi.

“Gençlerimize tarihi gerçeklerimizi yeterince anlatamıyoruz”

Yrd. Doç. Dr. Ali Asker’in ardından Yrd. Doç. Dr. Marziye Memmedli söz aldı. Ermenilerin söyledikleri yalanlara kendilerinin üçüncü dördüncü nesillerinin dahi artık inanmaya başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Memmedli, buna karşın bizim kendi gençlerimize gerçeklerimizi yeterince anlatamadığımızı savundu. Türkiye’deki basın kuruluşlarının Ermeni Meselesi konusunda yeterince objektif davranmadığını sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Memmedli bazı gazetelerin yapmış olduğu haberler ve manşetlerden örnekler paylaştı.

Yrd. Doç. Dr. Marziye Memmedli Ermenilerin devlet olarak varoluş nedenlerinin milliyetçilik ve soykırıma dayandırıldığına dikkat çekerek, “Bugün milliyetçilik ve soykırım kavramları Ermenilerin düşüncelerinden kaldırılsa Ermeni devletinin halen bir devlet olarak var olacağına dair şüphelerim var. Çünkü sadece bu kavramların etrafında birleşiyorlar. Biz de uygulanan bu politikaların ve anlatılan yalanların farkında olmalıyız ve her ortamda bunları dile getirmeliyiz. Sadece devlet adamlarından bir şeyler beklemek yerine bizler de birey olarak bu yalanların farkında olalım ve söylenenlerin asılsız iddialardan oluştuğunu unutmayalım, unutturmayalım.” dedi.

“Dış politikada bölgesel ve küresel dengeler göz ardı edilemez”

Panelin son konuşmacısı olan Yrd. Doç. Dr. Esma Özdaşlı ise Türk dış politikasında yaşanan değişimlere değinerek, ‘komşularla sıfır sorun’ sloganıyla özleştirilen ve komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine yönelik uygulanan stratejilerin fazlasıyla gündemimizde yer aldığını dile getirdi.

Yrd. Doç. Dr. Esma Özdaşlı, Türk dış politikası hakkında gelinen süreçle ilgili yorumlarda bulunarak Ermeni açılımı olarak ifade edilen ve Ermenistan ile ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik stratejiye eleştiri getirdi. Yrd. Doç. Dr. Özdaşlı, ‘komşularla sıfır sorun’ politikasının iç dinamiklerin yanı sıra bölgesel ve küresel dengeleri dikkate almadan uygulanamayacağını ifade etti.

Öğrencilerin sorularının cevaplandırılması ve konuşmacılara plaket verilmesinin ardından panel sona erdi.