KMÜ REKTÖRÜ PROF. DR. SABRİ GÖKMEN SAĞLIKLI YAŞAM ÜZERİNE KONUŞTU
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen Sosyal Bilimler Söyleşileri dizisinin ilk konuğu KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen oldu.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Karaman İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Çevik, Genel Sekreter Ahmet Tüfekçi, İl Müftüsü Nuri Değirmenci, dekan ve müdürler, davetliler, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İdris Nebi Uysal, “Enstitü olarak belirli aralıklarla söyleşiler düzenlemek ve şehrimizin kentleşme sürecinde yaşadığı problemlere ışık tutan çalışmaları kitaplaştırmak önceliklerimiz arasındadır.” dedi.
“Fıtrata uygun yaşamak ahlaklı olmak demektir”
‘Sağlıklı Yaşama Farklı Bir Bakış’ konulu sunumunu yapmak üzere kürsüye gelen KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen konuşmasının başında sağlık konusunun toplumun her kesimini yakından ilgilendirdiğine dikkat çekerek insan sağlığını etkileyen faktörleri ‘genetik özellikler, gıdaların içeriği, beslenme ve yaşam tarzı, yaşanılan çevrenin özellikleri ile psikolojik durum’ olarak açıkladı.
Kur’an-ı Kerim’de yer alan “Allah’ın yaratmasında herhangi bir değişiklik bulamazsınız” ayetini nakleden Prof. Dr. Gökmen, Hz. Âdem’den kıyamete kadar bütün insanların sosyal bir varlık olarak takdir ve teşekkürden haz alırken eleştiriden rahatsızlık duyduğunu kaydetti. İnsanın fıtrat gereği hem iyiliğe hem de kötülüğe müsait olduğunu belirten Rektör Gökmen, “Beden ve ruh insanlar için aynı derecede önemlidir. Tamamen bedene önem verip ruhu ihmal etmek yanlıştır. İnsanlar vererek ve üreterek mutlu olur.” dedi.
Bütün insanların birbirlerine ihtiyaçlarını olduğunu söyleyen Rektör Gökmen, “Sıkıntıların kaynağında fıtrata uygun yaşamamak yatmaktadır. Mutlu ve sağlıklı olmanın yolu, fıtrata uygun yaşamaktan geçer. Fıtrata uygun yaşamak ise ahlaklı olmak demektir. Ahlaklı olmak da insanın orijinal yazılıma uygun davranmasıdır.” dedi.
“Dumanlı kalplere pencere açmak”
Sağlıklı yaşamanın en önemli gerekçesinin maddi koşullardan ziyade, sevgi ve ilgi gibi ruhsal paylaşımlarda yattığına değinen Prof. Dr. Gökmen, Mevlana’nın ”Dertli insanı dinlemek, dumanlı kalbine pencere açmak gibidir” sözünü hatırlatarak “Üzüntülerden kurtulmanın en iyi yolu bunları güvendiğimiz insanlarla paylaşmaktır. Dostlarımız varsa, biyolojik bir müttefikimiz var demektir. Dostlar arasındaki ahenkli ilişkiler duygusal vitaminler gibidir. İnsan insanın panzehiridir. Sosyal ilişkileri güçlü olan bireyler daha sağlıklı olur ve güvenli ilişki, insanı stresten uzaklaştırır. Ayrıca hayat, dostların sayısını artırma mücadelesidir.” diye konuştu.
“Roseto’nun Gizemi”
Rektör Sabri Gökmen, İtalya’nın küçük bir kasabası olan Roseto’da yaşayan insanların ABD’ye göç edip orada 150 yıl boyunca küçük bir Roseto kurmaları ve hiç birinin kalp doktoruna gitmemelerinin dikkat çekmesi sonucu yaşam süreleri hakkında yapılan bir araştırmaya değinerek “Roseto’da 55 yaşın altında kalp hastası ve kalp krizinden ölen, intihar eden, alkol ve uyuşturucu bağımlısı olan ya da sosyal yardım alan kimse yoktur. Burada insanlar yalnızca yaşlılıktan ölmektedir.” açıklamasını yaptı. Bu durumun ilginç bir araştırmaya yol açtığını belirten Prof. Dr. Gökmen, “Bilim adamlarının yaptığı araştırma sonunda burada yaşayan insanların bu kadar sağlıklı olmalarının sırrının, ailelerin üç nesli de kapsayacak şekilde birlikte yaşamaları, sokakta karşılaşan insanların dahi birbirlerini gördüklerinde sohbet etmeleri ve birbirleriyle dertleşmeleri olduğu görülmüştür.” şeklinde konuştu.
“Zihinsel heyecanlar fiziksel hastalıkları tedavi eder”
Prof. Dr. Sabri Gökmen, çağımızın en büyük hastalığının yalnızlık olduğunu dile getirerek insanların iletişim çağında iletişimsiz yaşadığını, bugün karşılaşılan pek çok hastalığın ve ölüm nedeninin temelinde ise aslında yoksulluğun aksine sevgisizlik, ilgisizlik ve yalnızlık gibi nedenlerin yattığını söyledi.
Farklı sosyal çevrelerin yeni şeyler öğrenmeyi teşvik ederek beynin yeni hücre üretim hızını arttırdığını belirten Prof. Dr. Gökmen, “Seyahat edin sıhhat bulursunuz” Hadis-i Şerifini naklederek “Mümkün olduğunca sizinle farklı fikirleri olan insanlarla tanışın ve onlarla konuşun. Goleman’ın dediği gibi zihinsel heyecanlar fiziksel hastalıkları tedavi eder. Hiçbir kozmetik ürün insanlara hoşgörü, anlayış ve sevgi dolu bir kalbin sağlayacağı güzelliğin yarısını sağlayamaz.” dedi.
“Düşmanlarınızı her zaman bağışlayın”
Prof. Dr. Gökmen, sağlıklı ve mutlu yaşamak için sevginin son derece önemli olduğunu belirterek “Hayatta en çok ihtiyaç duyduğumuz şey sevgi ve ilgidir. Birbirimizi sevmezsek, sağlıklı ve mutlu olamayız. Sevmek ve affetmek, hayatımızı mahveden birçok hastalıktan uzak durmanın en etkili yoludur. O yüzden düşmanlarınızı her zaman bağışlayın. Düşmanlarınızdan nefret ettiğinizde onlara size hükmetme gücünü vermiş olursunuz. Bağışlamak, kendi acılarına saplanmaktan kurtulmaktır ve biyolojik tepkimeyi tersine çevirmektir.” dedi.
Karaman İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne’nin Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’e plaket vermesiyle etkinlik sona erdi.