1.ULUSAL SU KAYNAKLARI YÖNETİMİ SEMPOZYUMU COŞKULU BİR AÇILIŞLA BAŞLADI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. Ulusal Su Kaynakları Yönetimi Sempozyumu yapılan açılış programı ile başladı. Sempozyuma Karaman Valisi Süleyman KAHRAMAN,  Belediye Başkanı Kamil UĞURLU, Garnizon Komutanı İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet KALINSAZ, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal ÇOKDİNÇ, Adli Yargı Komisyonu Başkanı Mehmet ÖZTUNÇ, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN ile çok sayıda bilim adamı, araştırmacı, öğrenciler ve Karaman halkı katıldı.

 

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN, misafirlere hitaben “Sizleri Karamanımızda misafir etmekten en üst düzeyde mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye sözlerine başladı.” Sizlerinde takip ettiği gibi üniversitemiz eğitim öğretim ve araştırma merkezi olmanın ötesine geçmeyi başarmış, ülkenin ve bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesine öncülük eden, sorunlarına çözüm üreten, refah düzeyine katkı veren kurumlar haline gelmiştir. Üniversitemiz sahip olduğu akademik ve idari personel sayısının yanı sıra, fiziki yapılanması, sunduğu sportif ve kültürel etkinliklerle, eksiklikleri olmasına rağmen, iyi bir üniversite olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir. Üniversitemiz, düzenlediği toplantı, seminer, kongre, panel ve sempozyumlarla, bölge öncüsü olma görevini yerine getirme gayreti içindedir. 1. Ulusal Su  Kaynakları Yönetimi Sempozyumu da bu kapsamda düzenlenmiş bir organizasyondur” dedi.

 

“Su, canlının ve canlılığının temelidir. Su yaşam ortamlarının oluşmasında temel etken olduğu gibi, aynı zamanda kendisi de bir yaşam ortamıdır. Su hayattır, medeniyettir.” diyen Prof. Dr. Sabri GÖKMEN konuşmasına şöyle devam etti; “Yeryüzünde hayatın ve medeniyetin başlaması, suyla mümkün olmuştur. Onun için su aynı zamanda geleceğimiz demektir. Mevcut verilere göre 20. yy da su tüketimi artış hızı, nüfus artışının iki katıdır. Artan nüfusa paralel olarak su ihtiyacı artarken, su kaynakları bir takım nedenlerle azalmaktadır. İnsanların su gereksinimi ile mevcut su kaynakları arasındaki uçurum, bütün dünyada her geçen gün artmaktadır. Dünyada 80 ülkede su sıkıntısı yaşanmaktadır ve  her 5 insandan biri temiz içme suyundan mahrumdur. Her 15 saniyede bir çocuk, susuzluktan hayatını kaybetmektedir. Susuzluk, tüm dünyanın temel sorunlarından birisidir. Türkiye, sanıldığının aksine su zengini değildir; ancak su kıtlığı çeken ülkeler arasında da yer almamaktadır. Buna rağmen hızlı nüfus artışı, su kaynaklarının kirlenmesi ve küresel ısınma nedeniyle su kaynaklarının daha ekonomik kullanılması yönünde tedbirlerin alınması zarureti vardır. Karaman yıllık yağış miktarının en düşük, su kaynaklarının da sınırlı olduğu illerin başında gelmektedir. Bu nedenle su kaynakları yönetimi ile ilgili sempozyumun, hem de birincisinin Karaman’da düzenleniyor olması son derece anlamlıdır. Su kaynaklarının yönetimi, suyla ilgili sorumlulukların geliştirilmesi, sürdürülebilir uygulamaların ortaya konması, suyun daha verimli kullanılması açısından bir farkındalık ve bilinç oluşturulması amacıyla düzenlediğimiz bu sempozyumun, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” açıklamasını yaptı.

 

Suyun tarihteki yerine vurgu yapan Belediye Başkanı Dr. Kamil UĞURLU “2 gün sürecek olan sempozyumda uzmanların suyun fiziğini, ekonomisini ve tarihini masaya yatıracaklar ve bize bir takım bilgiler sunacaklar. Ben suya yazı yazmak ve suyun edebi yönünü konuşmak istiyorum. İnsan, sudan yaratılmış ve su ile şekillenmiştir. Allah insana su merkezli bir bakış açısı kazandırmıştır ve tüm medeniyetler su etrafında kurulmuştur. Tarih boyunca insanlık, suyun peşi sıra hareket etmiştir. “ diyerek konuşmasını su duası ile bitirdi.

 

Karaman Valisi Süleyman KAHRAMAN ise geçtiğimiz yıllarda su ile ilgili sıkıntı yaşamış olsak da halen su ile ilgili bir politikamız yoktur ve su tüketimini iyi yönetemediğimiz bir gerçektir. Karaman ve Konya havzamız geçtiğimiz dönemlerde tahıl ambarı iken şimdi kendi kendine yeten bir tahıl ambarı olmaktan çok uzaktır. Bu bölge yerüstü su kaynaklarını yavaş yavaş kaybetmekte, yeraltı su kaynaklarını da hor kullanmaktadır. Bu durum bizim su politikaları oluşturmamızı şiddetle gerektirmektedir. Geleceğimize bırakacağımız sağlıklı ortamlar için suyun daha iyi kullanılmasına ilişkin bu sempozyumun faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

 

Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman KODAL’ın “Ülkemizde Damla Sulama Projelerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yolları” konulu çağrılı sunumu ve plaket töreni ile devam etti. Açılış programının ardından başlayan bilimsel oturumlar iki ayrı salonda Karaman Piri Reis Kültür Merkezinde devam etmektedir.