KMÜ’DE SOSYAL MEDYA OKURYAZARLIĞI EĞİTİMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Gençlik İnisiyatifi Öğrenci Topluluğu tarafından Sosyal Medya Okuryazarlığı Eğitimi verildi. Topluluk üyesi Leyla Aysel ve Tuğba Alasırt’ın verdiği eğitime çok sayıda öğrenci katıldı.

Her Şey İlk E-Postanın 1971 Yılında Atılmasıyla Başladı

Eğitimin ilk sunumunu gerçekleştiren Leyla Aysel sosyal medyanın tarihçesine değinerek ilk elektronik postanın 1971 yılında atıldığını söyleyerek, “Sosyal medyayı kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünü olarak niteleyebiliriz. Sosyal medya, geleneksel tek yönlü bilgi akışından, çok yönlü ve eş zamanlı bilgi paylaşımına geçişi anlatıyor. İnsanların birbirleriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan internet siteleri ve uygulamalar sayesinde herkes aradığı ve ilgilendiği içeriklere sosyal medya sayesinde ulaşabilmektedir.” dedi.

Sosyal medya teknolojilerinin herkesin genel bir kitleye erişebilmesine olanak tanıdığını ifade eden Aysel şöyle devam etti: “Sosyal medya herkesin yayıncı konumunda olmasından dolayı çok önemli bir organ. Elimizde çok fazla içerik var. Yediğimiz yemeğin görüntüsünden tarifine, toplumsal olaylardan hayvan haklarına kadar her şeyi paylaşabiliriz. Artık statik olmak istemiyoruz, dinamiğe geçmek istiyoruz. Aynı zamanda sosyal medyada etkileşim var. Sosyal medya bilim değil, sanattır.”

Sosyal Medya Bağımlılığına Dikkat

Eğitimin ikinci bölümünde ise Tuğba Alasırt sosyal medyanın zararlarından bahsederek sosyal medya bağımlılığının göreceli ve yeni bir kavram olduğundan bahsetti. İşini, gücünü, ailesini ve hatta yeme içmesini bile ihmal edecek düzeyde sosyal medya kullanan insanların bağımlı olarak kabul edilebileceğini söyleyen Alasırt konuşmasının devamında sosyal medya araçlarını anlatarak, “Sosyal medya platformları veya araçları bireylerin ortak ilgi konularında birbirleri ile bağlantı kurarak sosyalleşmelerini sağlayan mobil ve internet servislerinin üzerinde çalıştığı yazılımlardır.” dedi.

Alasırt daha sonra Sosyal Medya ve İnternet Hukuku ile 5651 sayılı kanun hakkında bilgi paylaştı. Eğitim programının ardından katılımcılara sertifika verilmesiyle etkinlik sona erdi.