İŞARET DİLİ KURSU

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No:4                         2011

İşaret Dili Kursu

Karaman Bilim ve Araştırma Merkezi ile Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından öğrencilerimize yönelik işaret dili kursu düzenlendi. İşitme Engelliler Derneği’nin desteğiyle düzenlenen kursta öğrencilere işaret diliyle konuşma yöntemleri öğretildi.

Üniversitemizin İşletme, Hemşirelik ve Çocuk Gelişimi bölümlerinde öğrenci olan 43 kişi, İşaret Dili Uzmanları Filiz Görenek, Ayşe Arslan ve Kadir Durmaz’ın eğitmenliğinde aralık ayında üç hafta ders aldı. Derslere Karaman’da bulunan işitme engelli öğrenciler de katılarak işaret dilinin bizzat kullanıcıları tarafından öğretilmesi amaçlandı, ayrıca işitme engellilerle üniversite öğrencileri arasında güçlü bir iletişim kurulması sağlandı. Dersleri başarıyla tamamlayan öğrencilere, 07 Ocak 2011 Cuma günü düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Sertifika töreninde, bir öğrenci işaret diliyle “Ben Sana Mecburum” adlı şiiri okurken Çocuk Gelişimi bölümü öğrencileri de çocuk şarkılarını işaret dili eşliğinde seslendirdi. Eğlenceli dakikalara sahne olan törende Çocuk Gelişimi öğrencilerinin hazırlayıp oynadığı Ali Muro adında işitme engelli bir karakterin hikayesi bol kahkahalara neden oldu.

Törende “Bir İşaret İle Bin Göster” adlı üniversitemiz öğrencilerinin yazıp oynadığı skeç ise hem güldürdü hem düşündürdü. İşaret dilinin toplumda yadırganmasını esprili bir şekilde konu alan skeç, işitme engellilerle empati kurmanın gereğini vurguladı.

Tören, öğrencilerin teker teker sahneye çıkarak sertifikalarını almalarıyla son buldu. Öğrencilere sertifikaları, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Metin Sezer tarafından verildi.