KMÜ’DE SULAMA SİSTEMLERİ EĞİTİMİ VERİLDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı tarafından “Sulamada Son Teknolojiler” konulu konferans düzenlendi. Sunumunu Netafim Konya Bölge Satış Temsilcisi Hikmet Çetin’in yaptığı etkinliğe Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ali Şahin, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Suyun verimli kullanımı ve damla sulama

Firma Temsilcisi Hikmet Çetin, Netafim’in ilk kez 1965 yılında dünya tarımını damla sulama ile buluşturduğunu belirterek “Netafim, minimum su ve enerji kullanarak üreticinin düşük maliyetle üstün verim ve kalitede ürün elde etmesini sağlayan, akıllı damla ve mikro sulama çözümleri üzerine faaliyet gösteren bir firmadır.” dedi.

Dünyada kullanılabilir suyun her geçen gün azaldığına dikkat çeken Çetin, bir insanın günlük dört litre suya ihtiyaç duyduğunu, ancak insanın tükettiği ürünlerin üretimi için iki bin ile beş bin litre suyun harcandığını dile getirdi. Çetin, hayati önem arz eden bu kaynağın korunması için damla sulamanın öneminin altını çizerek diğer sulama metodları hakkında bilgi verdi.

Sulama metodlarının yağmurlama, damla sulama, karık sulama ve salma sulama olmak üzere dörde ayrıldığını belirten Çetin, bu metodlar sonucunda yapılan sulama verimlerini ise salma sulamada yüzde elli, yağmurlamada yüzde yetmiş beş ve damla sulamada yüzde doksan beş olarak açıkladı. Damla sulamada yeni teknoloji olan toprak altı sulamaya dikkat çeken Hikmet Çetin, yurt dışında onbeş yıldır kullanılan bu sistemin Netafim’in öncülüğünde Türkiye’de de kullanılmaya başlandığını ve bu sayede daha verimli ürünler alındığını söyledi.

Etkinlik, katılımcılara KMÜ Organik Tarım Bölümü öğrencilerinin yetiştirdiği sebze fidelerinin dağıtılmasıyla sona erdi.