KMÜ’DE YENİ AR-GE REFORM PAKETİ TANITILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Karaman İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen toplantıyla Yeni Ar-Ge Reform Kanundaki Gelişmeler ve Yenilikler tanıtıldı. Toplantıya Karaman Valisi Murat Koca, Vali Yardımcısı Kenan Eskin, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, davetliler, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

“Gelecekte var olmak için Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yapmalıyız”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkçı, günümüz bilgi çağında uluslararası alanda rekabet etmenin ana koşulunun Ar-Ge yatırımlarına önem vermekten geçtiğini belirterek, “Ar-Ge harcamaları günümüz dünyasının itici gücü ve ulusal gücün lokomotifidir. Ar-Ge harcamaları konusunda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler yarış halindedir. Gelişmekte olan ülkelerin dünya pazarında var olması için gelişimlerini kendi Ar-Ge çalışmalarına dayandırmaları gerekmektedir. Ar-Ge harcamalarının ülke ekonomisindeki payı yüksek olan ülkeler daha gelişmiş ülkelerdir.” dedi.

Dünyada ve Türkiye’de Ar-Ge harcamalarının sürekli olarak arttığını söyleyen Ali Osman Kaşıkçı, “Türkiye, son yıllarda Ar-Ge çalışmalarını dünyada en hızlı arttıran ülkelerden birisi haline gelmiştir. Bu çalışmaların daha etkin olarak yönetilmesine ihtiyaç vardır. Mevcut kaynakların daha etkin kullanımı ve üniversite-sanayi işbirliğinin daha verimli hale gelmesi amacıyla yeni projelere önem verilmeli. Gelecekte var olmak için gerek birey gerekse devlet olarak Ar-Ge’ye daha fazla yatırım sağlamalıyız.” şeklinde konuştu.

Ali Osman Kaşıkçı’nın ardından KUSİ Karaman İl Temsilcisi ve KMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Çarbaş, Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği çerçevesinde bu güne kadar yapılmış olan faaliyetler hakkında bilgi vererek gerçekleştirilmesi planlanan hedeflerden bahsetti.

Daha sonra Sistem Global Danışmanlık Temsilcisi Ülkü Şengül ile Novicor Teknoloji Ortaklığı Temsilcisi Elif İşgör, Yeni Ar-Ge Reform Paketini anlatan slayt sunumu gerçekleştirdiler.

Toplantı, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi. Toplantının öğleden sonraki oturumunda ise Sistem Global Danışmanlık Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karslıoğlu tarafından Karaman Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayicilere ve firma temsilcilerine yönelik sunum yapıldı.