KMÜ’LÜ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİNDEN GİRİŞİMCİLİK BAŞARISI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 37                   20.04.2011

KMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Mahmut DURGUN, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlediği Tekno-Girişim Projesi Desteği kapsamında 100 bin TL hibe almaya hak kazandı.

2011 yılında Tekno-Girişim projesi olarak 859 projenin kıyasıya rekabet ettiği, Türkiye genelinde sadece 288 projenin bu hibe yardımını almaya hak kazandığı yarışmada internet bilişim teknolojileri üzerine hazırladığı projeyle Arş. Gör. Durgun, genç girişimci olarak desteklenmeye layık görüldü.

Konu ile ilgili açıklama yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, “2011 yılı için 776 genç girişimci, 100 bin liralık hibe desteğinden yararlanmak amacıyla başvuruda bulundu. 2011 yılında desteklediğimiz Tekno-Girişimci sayısını 100'den 300'e çıkarıyoruz. Bunun için torba yasaya 30 milyon lira bütçe koyduk. Bu programda amacımız Türkiye'nin de küresel markalar çıkarmasıdır. Bu program aynı zamanda ülkemizde beyin göçünü tersine çevirmeye de başladı.’’ dedi.

Projesi hakkında bilgi veren Arş. Gör. Durgun, “Sekiz ay boyunca üzerinde çalıştığım projeyle internet teknolojileri alanında bir kısım yenilikler düşünüyoruz. Projemiz hayata geçerse web tasarımı ve barındırma hizmetlerinde önemli bir kullanım kolaylığı sağlanacak. Geliştireceğim cihazla, kullanıcıya yıllık barındırma (hosting) ücreti, tasarım masrafı, verilerin dinamik olarak eklenmesi, değiştirilmesi, silinmesi gibi ek masraf gerektirmeden web sitesi yayını yapılabilecektir. Proje kapsamında oluşturulan sistem benzersiz yeni bir ürün olacaktır.” şeklinde konuştu.

“Gerek akademisyen gerek öğrenci, gerekse sanayici işbirliği sonucunda ortaya çıkan projeleri birer birer hayata geçirerek ülke ekonomisine katma değer yaratmayı amaçlıyorum.” diyen Durgun, “Ayrıca bir yandan akademik kariyerimi yaparken bir yandan da hayalim olan projemin ön ayağı olan Ar-Ge çalışmalarını kurduğum şirketle beraber gerçekleştirmiş olacağım. Tekno-Girişim Projemi sonuçlandırmam halinde ise gelecekte yapmayı planladığım San-Tez projemin alt yapısının olması için uygun ortamı ve gerekli şartları sağlamış olacağım.’’ dedi.

Tekno-Girişim Sermayesi Desteği Programı: 2009 yılı Nisan ayında başlatılmış ve anılan yıl içerisinde alınan 159 başvurudan 78’i desteklenmeye değer bulunmuştur. 2010 yılı başvuru dönemi 04 Aralık 2009 – 11 Ocak 2010 döneminde gerçekleştirilmiştir. Değerlendirme Komisyonu ise çalışmalarını 22 Şubat – 07 Mart 2010 tarihleri arasında sürdürmüştür. Değerlendirme Komisyonu çalışmaları sonucunda 2010 yılı Tekno-Girişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında desteklenmeye değer bulunan 102 girişimci belirlenmiştir. 2011 yılı başvuru dönemi ise 25 Ekim – 24 Aralık 2010 döneminde gerçekleştirilmiştir. Değerlendirme Komisyonu ise çalışmalarını 22 Şubat – 07 Mart 2011 tarihleri arasında sürdürmüştür. Değerlendirme Komisyonu çalışmaları sonucunda 2011 yılı Tekno-Girişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında desteklenmeye değer bulunan 288 girişimci belirlenmiştir.