KMÜ’DE ERMENİ İDDİALARI VE TARİHİ GERÇEKLER ANLATILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 40                   27.04.2011

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen “Ermeni İddiaları ve Tarihi Gerçekler” adlı konferansın konuğu Prof. Dr. Haluk Selvi oldu.

İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonunda 26 Nisan Salı günü saat 15.00’te gerçekleştirilen etkinliğe, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekçi, üniversitenin akademik personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Selvi, konuşmasına Ermenilerle ilgili tarihsel bilgiler vererek başladı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından patrik yönetiminin merkezini Bursa’dan İstanbul’a taşıdığını anlatan Selvi, padişahın amacının Ortodoks Patrikliğinin karşısına bir denge unsuru olarak Ermeni Patrikliğini çıkartmak olduğunu belirtti.

Dünyada milliyetçilik hareketlerinin başlamasına kadar Ermeniler’in Osmanlı Devleti için “millet-i sadıka” olarak anıldığını belirten Selvi, “Padişahın doktorları, mimarlar gibi elit grup, Ermenilerden oluşmaktaydı. Rumların bağımsızlık kazanmasıyla Osmanlı Devletinin bu unsurların üslendiği kimi işlerle ilgili ortaya çıkan boşluğu Ermeniler ile ikame etmeye başladığını görüyoruz.” dedi.

Ermeni Sorunu için bir başlangıç aranması gerekiyorsa bunun Berlin Konferansı 61. madde olduğunu belirten Selvi, “Bu tarih aynı zamanda Rusların da devreye girdiği tarihtir. Bu tarih aynı zamanda İngiltere’nin doğu politikasının değişmeye başladığı tarihtir” açıklamasını yaptı.

Selvi, Osmanlı Devleti’nin “Harp esnasında askeri harekâtı engelleyebilecek unsurların harp alanı dışına sevk ve iskânı” kararını aldığını I. Dünya Savaşı yıllarının olağanüstü şartları ve yaşananlar düşünüldüğünde “Ermenilerin acılarını paylaşalım” diyen hümanist insanlara karşı, ben de şunu söylemek istiyorum: Peki Mehmetçiklerin, ölen bu insanların acısını kim paylaşacak?” dedi.

Millet olarak kendi tarihimizi bilmediğimizi ifade eden Selvi, “Karşıt kaynaklardan da kendi kaynaklarımızdan da yararlanarak tarihimizi öğrenmeliyiz” diyerek konuşmasına son verdi.

Prof Dr. Haluk Selvi kimdir?

Selvi’nin bu çalışması dışında “İşgal ve Protesto: İzmir’in İşgali ile ilgili Protesto Telgrafları”, “Birinci Dünya Savaşı’ndan Lozan’a Ermeni Sorunu”, “Bir Ermeni Komitecisinin İtirafları” isimli kitap çalışmaları bulunuyor. Selvi halen Sakarya Üniversitesi Türk-Ermeni Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve aynı üniversitenin Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölümü Başkanlığı görevlerini de yürütüyor.

1971 yılında Yozgat’ın Sorgun ilçesinde dünyaya geldi. Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde lisans eğitimini ve aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Doktora çalışması olan “Milli Mücadelede Erzurum” 2000 yılında Atatürk Araştırma Merkezi tarafından yayınlandı.