SAYIŞTAY BAŞKANINDAN KMÜ ÖĞRENCİLERİNE KARİYER ÖNERİLERİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Fikri Gelişim Öğrenci Topluluğu ve Sayıştay Başkanlığı tarafından ‘Kariyer Yönetimi’ konulu söyleşi programı düzenlendi.

“Fikirlerin insanı, insanın ise toplumu geliştireceğine inandık”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından söyleşinin açılış konuşmasını yapan Fikri Gelişim Öğrenci Topluluğu Başkanı Selim Fırat topluluk faaliyetlerinden bahsederek şunları ifade etti: “Topluluk olarak üniversitemize, şehrimize ve ülkemize yararlı olmayı amaç edindik ve fikri gelişime önem verdik. Biz fikirlerin insanı, insanın ise toplumu geliştireceğine inanarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaktan feragat etmedik, etmeyeceğiz. Bize bu fırsatı veren KMÜ ailesine çok teşekkür ediyorum.”

“Sis, yelpaze ile dağılmaz”

Açılış konuşmasının ardından sahneye gelen Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş öncelikle Karamanoğulları Beyliğinin Moğol istilası karşısındaki duruşuna ve İslam tarihindeki önemine dikkat çekti. Seyit Ahmet Baş, her kişide tarih bilincinin olması gerektiğine vurgu yaparak, “Bugün bu topraklarda duruyorsak bu dünün eseridir. Herkes tarihini çok iyi bilmeli.” diyerek sözlerine başladı.

Söyleşide gençlere seslenen Sayıştay Başkanı Baş, “Kariyer yapabilmek için öncelikle istekli olmalısınız. Nerede çalışmak istediğinizi belirlemelisiniz. Özel sektörü tercih eden arkadaşlarımız için girişimcilik çok önemli. Günümüz dünyasında vakit var ama cesaret yok. Cesaretli olmalı ve girişimci ruhunuzu ortaya koyup harekete geçmelisiniz. Kamuda çalışacak arkadaşlar için ise söylenecek çok şey var. Üniversitede özellikle üçüncü sınıftan itibaren işi ciddiye almaya başlamalısınız. İddialı bir iş yapmak için biraz geriye gitmeli ve çok çalışmalısınız.“ dedi.

Baş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fakülte bitirmek size ekstra bir avantaj sağlamaz. Kariyer mesleklerden birisinde ilerlemek istiyorsanız öncelikle kendi alt yapınızı oluşturun. Kendinizi iyi ölçüp tartın ve kişiliğinize uygun alanlar belirleyin. Bugünü iyi inşa ederseniz geleceğe güvenle bakabilirsiniz. Bir Japon atasözü derki, ‘Sis, yelpaze ile dağılmaz.’ Dolayısıyla daha fazla enerjiye ve çalışmaya ihtiyacınız var. Kendinizi sınava hazırlanan aday yerine koyun ve hedefinize kitlenin. Hedefinizi çevrenizdeki insanlarla paylaşın; bu, size olan desteği, özgüveni ve disiplini artırır.”

“Mülakatta oturma kalkma, adayın işe uygun olup olmaması gibi pek çok kritere bakılır fakat en temel ölçüt özgüveninizdir.” diyen Baş, “Bir sınava veya mülakata girdiniz ve olmadı; önünüze çıkan ilk engelde pes etmeyin. Geçmişte yaşadığınız olaylara takılmadan önünüze bakın. Çünkü geçmişteki olaylarla uğraşmak sizi sadece geçmişe bağlar ve rakipleriniz yol alırken siz aynı yerde saymaya devam ederseniz. Bir de ne olursa olsun bütün bunları yaparken ve yaşarken şahsiyetinizden ödün vermeyin.” diyerek sözlerini noktaladı.

Söyleşinin ardından Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan tarafından Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş'a plaket takdim edilirken KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül tarafından da Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş ve Başkan Yardımcısı Fikret Çöker'e ok takımı ve ney hediye edildi. Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.