KMÜ'de Ziraat Bankası Genel Müdürü “Dünya Finansal Kuraklık Dönemi Geçiriyor”

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 20            07.04.2009

 

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen söyleşinin açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında "Küreselleşmenin hızlandığı, sorunların arttığı ve çeşitlendiği bir dünyada yaşıyoruz. Dünyadaki herhangi bir bölgedeki bir olayın etkileri, kısa süre içerisinde başka ülkeleri de etkiliyor ve hissediliyor. Bu nedenle başka ülkelerdeki olaylara kayıtsız kalmamalıdır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ekonomik kriz, bütün dünyadaki ülkeleri de etkilemiştir. Bu kriz ortamında Türkiye'nin de etkilenmesi kaçınılmaz olmuştur. Krizin etkileri kamuoyunda sürekli tartışılmaktadır. Krizin etkilerini azaltmak ve çözüm önerilerini geliştirmek için doğru bilgilere sahip olmak gerekmektedir. Global kriz ile ilgili en doğru bilgilere sahip olabilmek için Türkiye’deki bankalar arasında büyük başarılar elde eden Ziraat Bankası Genel Müdürümüzü, üniversitemize davet ettik. Bilgilerini ve deneyimlerini bizimle paylaşmak için Karaman'a gelmesinden onur duyduk. Yeni açılan bir üniversite olmamızdan dolayı fiziki ortamın daha geniş olmasını arzu ederdik, inanıyoruz ki bir dahaki davetimizde daha iyi fiziki ortamlarda geniş kitlelere hitap etmesine olanak sağlayabileceğiz. Ziraat Bankası Genel Müdürümüz sayın Can Akın Çağlar'a ve bütün katılımcılara teşekkür ediyorum" açıklamasını yaptı.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, konuşmasına masa, bilgisayar ve toplantı odalarından kendilerini kurtarıp öğrenciler ve bu ilgili grup ile bir arada olma fırsatı tanınmasından dolayı organizasyonu yapanlara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Kriz öncesinde güçlü global büyüme olduğunu, krizin kaynağının faizlerin yükselmesi, kredi sorunlarının ortaya çıkması gibi bir çok nedenden dolayı ortaya çıktığını ifade etti. Geri dönmeyen krediler; bankaların mali yapısının bozulması; finansal kurumların kamulaştırılması nedenlerinin de küresel kriz oluşturduğunu açıklayan Can Akın Çağlar, Türkiye'deki en büyük bankanın Ziraat Bankası olduğunu, önceden dünyadaki bazı bankaların büyüklüklerinin daha fazla olduğunu düşündüklerini ve buna imrendiklerini, ancak krizin ortaya çıkması ile birlikte köpük görüntünün silinip asıl durumlarının ortaya çıkması ile Ziraat Bankasının çok iyi bir durumda olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.
Tüketici ve yatırımcı güveninin gerilediğini açıklayan sayın Can Akın Çağlar, küresel krizin hala devam ettiğini, çözüm arayışlarının da sürdüğünü belirtti. G-20 ülkelerinin bir çözüm paketi üzerinde uzlaştığını açıkladı. "Dış ticarette korumacılık ve içe kapanma tehlikesi var. G-20'de çok taraflı kalkınma bankalarının kaynaklarının artırılmasına karar verildi. Kürsel ekonomi de, değişen çehre ile ilgili ekonomik daralma ve deflasyon, kamu harcamalarında artış meydana geldi. Uluslararası kredi ve sermaye akımının azalması ortaya çıktı. Türkiye'de ekonomik anlamda 2008'de %1.1'lik büyüme olabildi. Sanayi üretiminde de dünyada genel anlamda gerileme oluştu. Türkiye'de ekonomide daralma, faiz indirimini getirdi. Kurlarda dalgalanma oldu" açıklamasını yaptı.
Çağlar'ın özellikle şu açıklaması dinleyenler tarafından ilgi ile izlendi: "Türkiye, global krizden ilk çıkacak ülkedir. Ülkemiz, genç bir nüfusa sahiptir, tüketim anlamında çok hizmete ihtiyaç duyulmaktadır. Türk insanı, diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında daha çok borçlanabilecek durumdadır. Bu krizden tüketim yaparak çıkacağız. Avrupa ülkelerinin nüfusu yaşlanmıştır. Ülkelerinde altyapı ve diğer bir çok hizmet karşılanmış vaziyettedir. Yaşlı nüfusun, tüketimi artıracak sebepleri yoktur. Dolayısıyla, diğer ülkeler ile kıyaslandığımızda krizden ilk çıkacak ülkeyiz".
2009'da mevcut durumun bir süre daha devam edeceğini, ama daha fazla derinleşmeyeceğini açıklayan Çağlar, düşük enflasyon, gevşek para politikası uygulanmasına devam edileceğini ifade etti.
Konuşmasının sonunda Ziraat Bankası ile ilgili genel bilgilere de yer verdi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencilerinin potansiyel elemanları olduğunu; yurt içinde ve yurt dışındaki açılımları hakkında bilgiler verdi. Türkiye'de her 5 kişiden 1'inin Ziraat Bankası’ndan kredi kullandığını, büyüyen bir banka olduklarını da sözlerine ekledi.

Keyifli söyleşiye, soru-cevap şeklinde de devam edildikten sonra, KMÜ Rektörümüz Prof. Dr. Sabri GÖKMEN'in plaket sunumu ile program tamamlandı.

Tüm resimleri görmek için tıklayınız.