BIÇAK ÇEŞİTLERİ VE KULLANIM ALANLARI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı tarafından ‘Günümüzde Kesici Aletler ve Bıçakçılık’ konulu eğitim programı düzenlendi.

Pirge Kesici Aletler ve Bıçakçılık temsilcilerinin verdiği eğitime öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Eğitimde Pirge Kurumsal İletişim ve Marka Yönetici Tankut Paçacı ve Danışman Şef Yardımcısı Sadık Doğan, Pirge ve ürünleri, üretim aşamaları, temel kesim teknikleri, bıçak seçiminde önemli faktörler, kullanım önerileri gibi pek çok konu hakkında video eşliğinde açıklamalarda bulundular.

Bıçakların üretim aşamalarını video gösterimi ile anlatan Tankut Paçacı, “Bir bıçağın üretim süresi altmış dakikadır. Firmamızda; bıçak serileri, ekipman aksesuar, outdoor, endüstriyel olmak üzere dört kategoride bin 300 çeşit bıçak mevcut. Günlük 15 bin adet üretim kapasitesi ile 5 bin metrekare kapalı alanda üretim gerçekleşmektedir. Bıçakların tercihinin doğru şekilde yapılması ve kullanılması mutfakta hayatınızı kolaylaştırır.” dedi.

Sadık Doğan ise mutfakta en çok kullanılan bıçak çeşitlerine ve temel kesim tekniklerine değinerek, “Bıçaklar; sebze, soyma, ekmek, peynir, dilimleme, sıyırma, fileto, et, şef, santoku ve satır çeşitleriyle farklı ürünlerde kullanılmaktadır. Bıçaklar saplarının rengine göre de farklı alanlarda tercih edilir. Kırmızı; çiğ ette, mavi; balıkta, yeşil; sebzelerde, beyaz; süt ürünlerinde, sarı; tavukta, kahverengi; pişmiş ürünlerde, siyah ve gri saplı bıçaklar ise her üründe.” açıklamasında bulundu.

Doğan, sözlerinin devamında, “Mat parlak bıçaklar genellikle mutfakta kullanılırken, ayna parlak bıçaklar ise müşteriye daha yakın pastane ve restoranlarda kullanılır. Domates, limon, patlıcan gibi asitli ürünlerde klasik bıçaklar kullanılmamalı. Bıçak seçerken; elinize tam oturmalı, tok ses çıkarmalı, ağır olmalı, namlu ile sapı dengeli olmalı ve kullanılan bıçaklar bulaşık makinesinde yıkanmamalı.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Eğitim plaket takdimi ve öğrencilerin bıçak çeşitlerini incelemelerinin ardından sona erdi.