HATUNİYE MEDRESESİ 130 AKADEMİSYENE TANITILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 141                  14.09.2011

Karaman’ın geçmişteki sanat ve kültürünün zenginliğini en iyi yansıtan tarihi mekânlardan olan Hatuniye Medresesi, 1.Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumu için Karaman’a gelen yaklaşık 130 akademisyen ve kurum temsilcisine tanıtıldı.

Medresenin sanat yönünün zenginliği ve turizm açısından değerini anlatan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Seda Dilay’ın sunumu, Karaman’ın sanat değerlerinin tanıtımında anlamlı bir çalışma oldu.

Öğr. Gör. Seda Dilay, Karaman’daki Nalıncılar Evi, İbrahim Bey Çeşmesi, Hacıbeyler Camii, Tol Medrese gibi tarihi mekânlar arasında mimari yapı zenginliği açısından önemi büyük olan Hatuniye Medresesinin bir mimari şaheser olduğunu belirtti. Dilay “Hatuniye Medresesi, zamanda yolculuk yapılabilecek en iyi yerlerden biridir. Taç kapısının üzerindeki kitabede ilim ile ilgili hadisler, binanın yapıldığı dönemde geçmişte eğitime verilen önemi göstermektedir” açıklamalarını yaptı.

Ünlü ressam Osman Hamdi Bey’in yaptığı paha biçilemeyen Kaplumbağa Terbiyecisi resminin arka fonundaki medrese kapısının, Karaman’daki Hatuniye Medresesinin resmi olduğu da bu oturumda açıklandı.

Taç kapıdaki ongun kuşu ve diğer kabartmaların resimlerini ilgi ile izleyen katılımcılar, konuşmanın bitiminde Medreseyi ziyaret etmeden önce ön bilgiye sahip oldukları için mutlu olduklarını ve sempozyumun Karaman’ı tanıtması açısından önemli olduğunu bir kez daha vurguladılar.

Kimsenin alın yazısında ne bir eksiklik vardır, ne de fazlalık.. Nefise Sultan, yaptırdığı medrese ile bir çok kişiye ışık oldu” anlamının bulunduğu sözler ile sunumunu tamamlayan Dilay, Türkiye’de bu alana ilgi duyan akademisyenlere Hatuniye Medresesinin tanıtımında önemli bir aşama kaydetmiş oldu.