ULUSLARARASI GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ERMENEK VE ÇEVRESİ SEMPOZYUMU SONA ERDİ

Karaman'ın Ermenek ilçesinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde 02-04 Ağustos 2018 tarihlerinde düzenlenen ‘Uluslararası Geçmişten Günümüze Ermenek ve Çevresi Sempozyumu' sona erdi.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla Kaymakamlıkları ile Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla Belediyeleri ve Selçuk Ecza Deposu’nun katkılarıyla düzenlenen sempozyum, kapanış ve değerlendirme toplantısının ardından sona erdi.

Üniversite protokolü, il ve ilçe protokolü, bilim insanları, araştırmacılar ve davetlilerin katılımıyla Ermenek Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumda 130 farklı bildiri sunuldu.

25 oturumun yer aldığı sempozyumda, Ermenek ve çevresine ilişkin birçok konu aydınlığa kavuşturulurken bilim insanları ve araştırmacılar tarafından daha önce çalışılmamış olan pekçok konu da literatüre kazandırılmış oldu.

Sempozyumda ele alınan konulardan bazıları şöyle: Ermenek ve Çevresinin Önde Gelen Üç Şairi, Çağdaş Liderlik Yaklaşımları ve Selçuk Ecza A. Ş. Lideri Ahmet Keleşoğlu Örneği, Ermenek Havzası’nın Antik Dönem Tarihi ve Kentleri, Germanikopolis ve Egemenlik Alanında Epigrafi Araştırmaları, Germanikopolis Kentinin Sikkeleri, Philadelphia (Ermenek-Gökçeseki) Hellenistik ve Roma Dönemi Seramikleri, Germanikopolis Kenti ile İlgili Antik Yazarların Aktardıkları, Eski Çağ'da Ermenek ve Çevresinin Yol Güzergâhları, Semerkant'tan Ermenek'e Bir Kabilenin Göç Yolu, Destanlar ve Yer Adları Bağlamında Orta Asya'dan Ermenek'e Karamanlılar, Geçmişten Günümüze Ermenek'te Oynanan Çocuk Oyunlarının Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi, Ortaçağ Kroniklerinde ve Karamanoğulları Döneminde Ermenek, Karamanoğlu Beyliği’nin Ermenek Bölgesi’ndeki Kültürel Mirası, Ermenek ve Çevresinin Karamanoğulları Beyliği Tarihi Üzerindeki Etkileri, Moğol Hâkimiyeti Sırasında Ermenek ve Çevresinde Yaşanan Siyasî ve Sosyal Gelişmeler, Ermenek’te Bir Âyan Hanedanı: İnce Ali-Oğulları’nın Yükselişi, Sicili Ahval Defterlerine Göre Osmanlı Bürokrasisinde Ermenekli Memurlar, Osmanlı Dönemi Ermenekli Âlimler, II. Mahmut'tan Cumhuriyete Ermenek'in Sancak Serüveni, XVI. Yüzyılda Ermenek Kazasında Hıristiyan Türkler ya da Karamanlılar, Karamanoğulları Beyliği Döneminden Günümüze Ermenek Tasavvuf Kültürü, Geçmişten Günümüze Ermenek'te Mezartaşı Uygulamaları, Nüfus ve Temettuat Defterlerine Göre Ermenek’te Esnaflar ve Zanaatkârlar, 1903 Tarihli Ermenek Çarşı Yangını, Osmanlı Döneminde Toroslarda Yörük Olmak, Ermenek Baş Tarhanası Üzerine Nitel Bir Araştırma, Ermenek Pekmez Helvası, Ermenek Bölgesinde Yetişen Bitkiler ve Mutfak Kültürüne Etkileri, Barçın Bölgesi Evlilik Kültürünün Yöre Türkülerine Yansıması, Derleme Sözlüğü Bağlamında Ermenek ve Çevresi Söz Varlığı, Ermenek Yöresinden Derlenmiş Manilerde Tespit Edilen Halk Bilimi Unsurları, Ermenek Çevresinde Anlatılan Aksakal Adlı Efsaneden Hareketle Anadolu Türk Efsanelerinde Tayyı Mekân Motifi, Ermenekte Keçeciliğin Günümüzdeki Durumu ve Tasarım Önerileri, Ermenek Bölgesindeki Madencilik İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Risk Değerlendirmesinin Önemi, İş Yaşam Kalitesinin Ermenek Özel İşletme Çalışanları Üzerinde Değerlendirilmesi, Ermenek Işık Kirliliği Ölçümü ve Haritalanması, Ermenek Barajı'nın Karaman İlinin Su Bütçesine Etkisi, Ermenek Köyleri Üzerinde Toponomik Bir İnceleme, Ermenek’in Bitki Çeşitliliği, Ermenek’te Tarımı Yapılan Bitkiler İçerisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yeri ve Önemi, Ermenek ve Çevresine Özgü Endemik Bitkiler, Ermenek Menekşesi ve Türkiye'deki Yakın Akrabaları.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve KMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal Başkanlığında gerçekleştirilen kapanış oturumunda ilk olarak söz alan İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Cöhce oturumlarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak önümüzdeki dönemlerde yapılması gereken sempozyumlarla ilgili önerilerde bulundu. Cöhce; “Sempozyum süresince çok değerli hocalarımızdan yeni şeyler öğrendik. Hepsini zevkle ve gururla dinledik. Zaman zaman üzüldük zaman zaman ise neşelendik. Emek veren herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Kurt ise ilk olması bağlamında güzel bir sempozyum olduğunu belirterek, sempozyumun ileriki dönemlerde daha güzel organizasyonlarla ileriye taşınması gerektiğini hatırlattı.

İki gün boyunca çok güzel hatıraların olduğu bir birliktelik yaşadıklarını ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akgül de, “Bu güzel etkinlik için katkılarından dolayı herkese teşekkür ediyorum. Küreselleşen bir dünyada bütün değerler tek düze bir hale geliyor. Küreselleşmeye karşı yerelleşme düşüncesi ile insani değerleri ve kültürel olguları ön planda tutmalıyız. Bu sempozyum ile dünyanın yaşadığı bu krizi ve ülkemizin Ermenek gibi tarihi kökleri çok derinlere dayanan bir şehirin ilmi ve akademik düzeyde işlemek sureti ile sunulabileceğini düşünüyorum. Misafirperverlikleri için KMÜ ailesine ve destek verenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Sanat tarihi ve arkeoloji alanlarında sunulan bildiriler hakkında değerlendirmelerde bulunan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Duran ise unutulan mesleklerle ilgili çözüm yolları aranması gerektiğini hatırlatarak sempozyumda emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Kuddusi Ertuğrul, “Aslen Karamanlıyım fakat Ermenek’i çok seviyorum. Ermenek, sahip olduğu değerleri, biyolojisi ve doğası ile çok zengin bir çeşitliliğe sahip. Bu anlamda sempozyum boyunca sunulan bildirilerin faydalı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Katkı sağlayan herkese teşekkür ederim.” dedi.

Kapanış oturumunda son olarak söz alan Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay seslendirdiği ilahi, türkü ve şiir ile kapanış oturumuna renk kattı. Prof. Dr. Bolay, “İki gün boyunca süren sempozyum büyük bir başarı ve teşübbüs oldu. Herkes böyle bir başarıyı beceremez. Katılan, emek veren herkese ayrıca çok teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Kapanış oturumu, değerlendirme konuşmalarının ardından plaket takdimi ile tamamlandı.

‘Uluslararası Geçmişten Günümüze Ermenek ve Çevresi Sempozyumu' üçüncü gününde ise Ermenek’in tarihi ve doğal güzelliklerinin gezilmesiyle sona erdi.