KOP BÖLGESİNİN İLK ENERJİ VERİMLİLİĞİ MERKEZİ KARAMAN KAREN KMÜ BÜNYESİNDE KURULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) bünyesinde Enerji Verimliliği Uygulama ve Araştırma Merkezi kurularak enerji sektöründe ülkemizin önde gelen illeri arasında yer alan Karaman'da konuya akademik bir boyut kazandırıldı.

13 Mart 2019 tarihli ve 30713 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan kararla kurulan ve kısa adı KAREN olan KMÜ Enerji Verimliliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, KOP Bölgesinin ilk ve Türkiye'nin dördüncü Enerji Verimliliği Merkezi oldu.

Enerjinin üretimi, dağıtımı ve tüketimi aşamalarında verimlilik ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunacak olan KAREN, enerji ve verimlilik alanında danışmanlık hizmetleri sağlarken yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere tüm enerji kaynaklarının değerlendirilmesine ve enerji kayıplarının tespitine yönelik ölçümler yaparak fizibilite ve örnek uygulama projeleri hazırlayacak. Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında endüstriyel işletmelerde ve binalarda enerji yönetimi ile ilgili faaliyetleri yerine getirmekle sorumlu enerji yöneticisi eğitimi ve sertifikalandırma faaliyetini de yerine getirecek olan KAREN, çevrenin korunması  ve enerji maliyetlerinin bütçe üzerindeki yükünün hafifletilmesi ile ilgili çalışmalarda bulunurken ekonomik ve çevreye duyarlı tasarımların oluşturulmasına da katkı verecek. KAREN ayrıca yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak pilot projeler geliştirecek, konuya ilişkin bilimsel ve akademik projelere öncülük edecek.

KOP Bölgesinin ilk Enerji Verimliliği Merkezi olan KAREN'in tüm bölgeye ve ülkemize hayırlı olmasını dileyen KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, "Üniversite olarak kuruluşunu heyecanla beklediğimiz Enerji Verimliliği Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, dünyadaki benzer enerji verimliliği merkezleri gibi çevremize, ekonomimize, milli üretim potansiyelimize ve enerji politikalarımıza katkı sağlayacak önemli bir merkez olup gerek öğrencilerimizin eğitim-öğretimine gerekse sanayici ve araştırmacılarımızın çalışmalarına destek verecek güçlü bir alt yapıya sahiptir. Başta Üniversitemiz Enerji Sistemleri Mühendisliği ile Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğretim elamanları olmak üzere Merkezimizin kurulmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum." dedi.