PALİNDROMİK KELİMELER VE CEBİR

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kamil Özdağ Fen Fakültesi ile Matematik Kulübü Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Palindromik Kelimeler ve Cebir’ konulu eğitim programı düzenlendi.

Lisans öğrencilerinin bilimsel yapıtaşı olan meraklarını canlı tutmak ve lisansüstü çalışma yapmak konusunda kendilerini motive etmek amacıyla düzenlenen eğitimde matematik ve gerçek hayat arasındaki bağın düşünüldüğü kadar zayıf olmadığı gösterildi.

Çukurova Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şehmuz Fındık’ın konuşmacı olduğu eğitime akademisyenler, Matematik Bölümü öğrencileri ve matematiğe ilgi duyanlar katıldı.

Eğitimde Doç. Dr. Fındık; tersten ve düzden okunduğunda aynı kalan kelimeler, palindromik kelimeler ve bunların cebirsel karşılıklarını irdeledi. Dil ve matematik ilişkisine de değinen Doç. Dr. Fındık, Türkçede merkeze göre simetrik olan, yani tersten ve düzden aynı okunuşa sahip "kabak, ama, ağa" gibi kelimelerin bazı cebirsel yapılardaki uygulamaları ve son gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.

Eğitimin sonunda karşılıklı fikir alışverişi yapılarak gündemdeki bilimsel tartışmalara yer verildi.