UNUTULAN VATAN DOĞU TÜRKİSTAN

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İnsan Hak ve Hürriyetleri Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Unutulan Vatan Doğu Türkistan’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Ekrem Küçükturgut’un Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan konferans Topluluk Başkanı Remzi Sarıoğlan’ın açılış konuşması ile devam etti. Daha sonra Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Genel Sekreteri Abdulahad Abdurrahman, slayt sunumu yaparak Doğu Türkistan’ın tarihi, bölgede yaşanan gelişmeler ve günümüzle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"Dünya üzerindeki hiçbir Doğu Türkistanlının ülkesi ve akrabaları ile bağlantısı kalmadı"

40 milyonluk bir nüfusa sahip olan Doğu Türkistan’da Uygur, Kazak, Kırgız, Tacik, Özbek ve Tatar Türkleri ile Han Çinlilerinin yaşadığını belirten Abdurrahman, Doğu Türkistan’ın tarihi hakkında bilgiler verdi. Doğu Türkistan’ın yer altı kaynaklarının bu bölgenin başına sürekli olarak iş açtığını belirten Abdurrahman konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanların isimleri dahi Çin istilası sonrasında Çin isimleri ile değiştirildi. Eskiden beri yapılan uygulamalarla Doğu Türkistan’da Türklüğe ve Müslümanlığa ait eski hiçbir şey kalmadı. 2016 yılından bu yana orada bulunan ailemden haber alamıyorum. Yalnızca Türkiye değil, dünya üzerindeki hiçbir Doğu Türkistanlının ülkesi ve akrabaları ile bağlantısı kalmadı. Doğu Türkistan dış dünyaya kapatılmıştır.”

Abdulahad Abdurrahman, her geçen gün yeni politikalar ve yeni uygulamalarla Doğu Türkistan’da yaşayan halkın Çinlileştirilmesi için uğraşıldığını vurgulayarak, “Çin, tarihten beri bunu yapa yapa bugüne kadar gelmiştir fakat başaramamıştır. Bundan sonra da başaramayacaktır.  Ümitsiz olmamamız gerekiyor. Bunun örneğini daha önce Sovyetler Birliği, Yugoslavya Birliği ile gördük. Şimdi hiçbirisi ortada yok. Çin’in yalnızca ekonomisi var. Eğer Çin’de böyle bir büyüme olmazsa ve ekonomisinde en ufak bir kırılma olursa Çin’i çok büyük felaketler bekliyor. Eğer sizler Türk ve Müslüman bireyler olarak tepkinizi ortaya koyarsanız diğer devletlerde de bunlar yapılacak ve yayılacaktır.” şeklinde konuştu.

Konferans, plaket takdiminin ardından sona erdi.