‘EL ELE ENGELSİZ GELECEĞE’

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kazım Karabekir Meslek Yüksekokulu ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü tarafından ‘El Ele Engelsiz Geleceğe’ konulu program düzenlendi.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen programa Karaman Valisi Fahri Meral’in eşleri Zehra Meral, Kazım Karabekir Kaymakam V. İbrahim Gökmen, Kazım Karabekir Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Demirel, Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Başkonak, davetliler, üniversite personeli, öğrenciler, engelliler ve aileleri katıldı.

Program öğrencilerin hazırlamış olduğu resim, afiş ve farkındalık maketinden oluşan serginin gezilmesiyle başladı; ardından işaret dili eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunması ve açılış konuşmalarıyla devam etti.

“Engellilik insanlığın ortak sorunudur”

Açılış konuşmalarında ilk olarak söz alan KMÜ öğrencisi Rümeysa Yalçınkaya, “Engellilik insanlığın ortak sorunu olduğu için yalnız ülkemizde değil Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede de kutlanmaktadır. Engelliler Haftası boyunca engellilerin sorunlarını anlamak ve topluma kazandırılmaları için yayınlar, toplantılar ve seminerler düzenlenmektedir. Akraba evliliği, yanlış ilaç kullanımı, aşıların zamanında yapılmaması ve kazalar engelliğin en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde görme, işitme, hareket, zihinsel ve ruhsal engeli olan milyonlarca yurttaşımız bulunmaktadır. Engelli bireylerin hayatlarını devam ettirmeleri ve gelir elde etmeleri için çalışmaları gerekmektedir. Sosyal yaşantılarında engellilere acımanın, onlara bakıp duygulanmanın sorunları çözmeyeceğini hepimiz bilmekteyiz. Engelli bireyler engel gruplarına göre çalışmalıdırlar. Engelsiz gelecek için el ele verip çalışmalıyız.” dedi.

“Engelleri aşmak bir inanç meselesi”

Kazım Karabekir Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Demirel, “Tiyatroda, sporda, sanatta, edebiyatta, siyasette, eğitimde, sivil toplumda ve iş dünyasında kısaca hayatın her alanında engelli kardeşlerimizin sergilediği mücadele fevkaladedir. Sizler engelleri aşmanın bir inanç meselesi olduğunu bizlere her gün ispat ediyorsunuz. Her bir birey engelliler konusunda duyarlı olmalıdır. Çünkü biz Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Mevlana’nın ve yaratılanı Yaratan'dan ötürü seven neslin torunları; aynı zamanda engellileri hoş gören Peygamber Efendimizin ümmetiyiz. Kısaca biz bütün insanlığı kucaklayan, insani ve vicdani değerleri önemseyen nesillerin devamıyız.  Bu hakikatler ışığında bize bırakılan miras etrafında yaşamalıyız. Milletçe engelli konusu karşısında daha bilinçli ve duyarlı davranmalıyız.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Karaman engelliler konusunda çok özel bir il”

Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Başkonak ise Karaman’ın çok özel bir il olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Karaman'da sadece engelliler için belirlenen günlerde değil yılın tamamında bu konu hep ön planda. Hem üniversite olarak hem de diğer paydaş kamu kurumlarımızla birlikte farkındalığın içerisindeyiz. Engellilikle ilgili yapılan çalışmalar genelde belirli günlere sıkıştırılıyor fakat Karaman öyle değil. Karaman problemin farkında ve çözümü için çabalamaktadır. Hem fiziksel, hem eğitim hem de sosyokültürel anlamda diğer illere örnek olmaktadır. Biz geçen yıl eğitimde engelsiz üniversite ödülü alan bir üniversiteyiz. Sizin desteklerinizle var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.”

Program açılış konuşmasının ardından engelli KMÜ öğrencisi Veli Kuşçu’nun kendi yazdığı şiiri okuması, engellilik röportajı video gösterimi, sessiz solo şeklinde ‘hayat bayram olsa’ şarkısının işaret dili eşliğinde söylenmesi ve engellilerin hayali ile ilgili röportaj videosuyla devam etti. Ardından sırasıyla karanlıkta KMÜ öğrencisi Ayşe Durdu Küçükkesikbaş tarafından ‘gönül dağı’ türküsünün seslendirilmesi, ‘Biz Bize Tiyatro Ekibi’ tarafından hazırlanan ‘Galaksi Taksi’ skeci,  Aşık Veysel’e ait bir röportaj kesiti, öğrencilerin hazırlamış olduğu ritim ile kareografi gösterimi ve tekerlekli sandalyedeki kişinin karşılaştığı güçlükler izleyiciyle buluştu.

‘El Ele Engelsiz Geleceğe’ konulu program, öğrencilerin sergilediği tiyatro gösterimi ve plaket takdiminin ardından sona erdi.