KMÜ, SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 209                 23.12.2011

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Dil ve Tarih Topluluğu, Sarıkamış’ta hayatını kaybeden askerlerin anısını yaşatmak ve yaşanan trajediyi öğrencilerle paylaşmak amacıyla “Sarıkamış” adlı belgeseli gösterime sundu.

Etkinlik, KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonu’nda 22 Aralık 2011 Perşembe günü saat 15.00’de yapıldı. Sarıkamış Harekatı’nın 97. yılı anısına yapılan anlamlı gösteri, hüzün içinde izlendi.

Sarıkamış’ta bir kurşun dahi atamadan şehit olan askerler, “Yürüdükçe terliyorlardı. Terler sırtlarında donuyor ölüme bir adım daha yaklaşıyorlardı. Önce ayaklarda bir sızı duyuluyor, sızının ardından bir hissizlik başlıyordu. Bu parmakların donduğunu gösteriyordu. Sonra donma bileklere çıkıyor ve aniden yere düşüyorlardı. Asker açlığın, yorgunluğun etkisiyle uyuşuyor ve bir kenara kıvrılıp uykuya geçiyordu. Uyku ölümün kapısıydı. Önce bütün vücudu beyaz bir yorgan gibi kristal bir buz tabakası kaplıyor ardından bütün beden kaskatı kesiliyordu. Ölüm tatlı bir uykunun ardından böyle geliyordu” sözleriyle anlatıldı.

97 yıl önce yaşanan felaketi anlatan ve 90 bin Osmanlı askerinin Sarıkamış'ta donarak şehit olmasını konu alan “Sarıkamış” belgeseli,  yönetmen Kemal Öztürk tarafından hazırlandı. Belgeseli hüzün ile izleyen konuklar, bu tür etkinliklerin duyarlılıkla devam etmesi yönünde dileklerini ifade ettiler.